Karp w sosie śmietanowym z cebulką
Nadszedł w końcu ten cudowny, długo wyczekiwany, świąteczny czas! Co prawda w tym roku Święta będą nieco inne niż wszystkie, ale może będą też oderwaniem od tej rzeczywistości, która nas otacza, wśród bliskich, magicznej atmosfery i samych pyszności!
Dzisiaj wrzucam Wam propozycję karpia na stół wigilijny, która jest bardzo smaczna, podkreśla delikatność smaku tej ryby i komponuje się z nią idealnie! Przepis ten jest też bardzo prosty, więc nie trzeba większego zachodu i wielu godzin w kuchni, żeby go przygotować. Karp właściwie przyrządza się sam, a takie danie z pewnością będzie zbawieniem wśród innych, pracochłonnych potraw, które pojawiają się na naszym świątecznym stole, prawda? :)
Zostawiam Was przepis i życzę cudownych przygotowań do Świąt! :*:*
Porcja: 4 osoby
Czas przygotowania: 50 minut
Co potrzebujemy?
1 mały wyfiletowany i poporcjowany karp
1/2 szklanki mąki
150 g masła
1 cebula
300 ml śmietanki 18%
gałka muszkatałowa
sól, pieprz
przyprawa do ryb lub do karpia (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Porcje karpie dokładnie opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Zasól rybę i odstaw najlepiej na całą noc w chłodne miejsce.
2. Na patelni rozgrzej na małym ogniu masło. Porcje karpie obtaczaj w mące o obsmaż na maśle delikatnie z każdej strony, aż ryba się lekko zarumieni. Usmażone kawałki ryby układaj obok siebie do naczynia żaroodpornego razem z masłem.
3. Cebulę obierz i pokrój w piórka lub w krążki. Cebulę przełóż na karpia w naczyniu żaroodpornym.
4. Śmietankę wlej do miski, dopraw gałką muszkatałową i solą oraz pieprzem. Zalej śmietaną rybę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 35 minut.
I gotowe! Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz