Muffinki jogurtowe z dżemem truskawkowym
No hej!
Dzisiaj witam Was przepisem na jogurtowe muffinki wypełnione dżemem truskawkowym, które będą idealne na popołudniowy niedzielny podwieczorek. Jeżeli jeszcze nie wiecie co na dzisiaj przygotować, to podsuwam Wam ten pyszny pomysł! Babeczki przygotowuje się szybko i nie potrzeba wielu, skomplikowanych składników.
Ja babeczki podałam ze świeżymi truskawkami, co będzie idealnym pomysłem na tak upalny dzień, jaki dzisiaj się akurat zapowiada. Dlatego zajrzyjcie co macie w lodówce, skompletujcie składniki i do dzieła! Oczywiście dźem truskawkowy można zastąpić jakimkolwiek chcecie lub macie w lodówce. Wedle uznania! :):)
Słodkiej niedzieli! :*:*
~Porcja: 12 muffinek~
~Czas przygotowania: 40 minut~
Co potrzebujemy?
- 2 szklanki mąki
- 1/2 kostki masła
- 3/4 szklanki cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- dżem truskawkowy
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać do miski i dodać proszek do pieczenia.
2. Masło rozpuścić i pozostawić do wystygnięcia, a następnie dodać do mąki.
3. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym i dodać do mąki i rozpuszczonego masła.
4. Dodać szklankę jogurtu naturalnego i całość wymieszać na gładką masę.
5. Połowę masy ponakładać łyżką do foremek, następnie do każdej z nich dodać łyżkę dżemu truskawkowego i przykryć kolejną warstwą ciasta.
6. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 25 minut.
7. Posypać cukrem pudrem i podawać ze świeżymi truskawkami.
i gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz