Tarta z borówkami na musie z białej czekolady i mascarpone
Masz wolny dzień, wolne przedpołudnie, popołudnie? Aż prosi się żeby usiąść wygodnie w fotelu, chwilę odetchnąć, odpocząć, wypić filiżankę aromatycznej kawy lub kubek dobrej, ulubionej herbaty... Tylko coś do tego by się przydało, prawda?
Ja postawiłam na tartę z borówkami z musem z białej czekolady i mascarpone. Mmmm... pycha! Kulinarna rozpusta, ale zdecydowanie warto poświęcić się dla tej masy kalorii!
Skusisz się? ;)
~Porcja: na blachę o średnicy 24 cm~
~Czas przygotowywania: 1h~
Czego potrzebujemy?
- 400 g mąki
- 2 żółtka
- 200 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/4 szklanki wody
- 2 szklanki borówek
- 200 g białej czekolady
- 250g serka mascarpone
- mięta
Sposób przyrządzania:
1. Do miski przekładamy mąkę, masło, cukier, wodę i żółtka. Nastęnie wszystko zagniatamy do połączenia składników. Po uformowaniu kulki, owijamy ją folią spożywczą i chowamy do lodówki na min. 30 minut.
2. Formę do tarty natłuszczamy. Ciasto po wyjęciu z lodówki wałkujemy i przekładamy do formy. Nakłuwamy widelcem i obciążamy ( ja obciążam zazwyczaj jabłkami, które tak upieczone można później wcinać, bo są przepyszne! ;).
3. Ciasto pieczemy ok 15 minut w 200 stopniach, a po wyjęciu czekamy aż ostygnie.
4. W tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę, tak aby powstała płynna masa - garnek z czekoladą podgrzewamy w wodzie, stale mieszając. Dodajemy serek mascarpone i całość mieszamy do połączenia składników.
5. Masę wykładamy na przygotowane ciasto i dodajemy borówki. Przyozdabiamy miętą.
i gotowe! Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz