Śniadaniowa szakszuka z tofu




Dzisiaj wrzucam obiecany wcześniej post dotyczący innej wersji szakszuki. Tym razem jajka w pomidorach przedstawiam w wersji zupełnie wegetariańskiej, z tofu w roli głównej! Zdążyliście chyba już zauważyć, że szakszuka należy do moich jednych z ulubionych dań, które staram się nieustannie urozmaicać i zmieniać. Bo na talerzu nie może u mnie wiać przecież nudą!

Ja osobiście nie zacznę też dnia bez dobrej kawy i przede wszystkim porządnego śniadania. Dlatego od czasu do czasu dogadzam sobie takim pyszniutkim posiłkiem w towarzystwie świeżutkiego pieczywa i porannej kawki! Mmmm...muszę przyznać,  że nie ma dla mnie nic wspanialszego z samego rana! I to się nazywa dobrze zacząć dzień, nieprawdaż? ;)


Porcja: 4 osoby

Czas przygotowania: 15 minut






Co potrzebujemy?

125 g tofu

4 jajka

1 czerwona niewielka papryka

1 cebula

1 ząbek czosnku

garść świeżego szpinaku

puszka pomidorów pelati

2 łyżki przecieru pomidorowego

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka kukrkumy

1 łyżeczka kuminu rzymskiego

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka cukru

sól, pieprz

oliwa z oliwek

oregano, zioła toskańskie, świeża bazylia


Sposób przygotowania:


Cebulę pokrój w piórka, umytą paprykę i tofu w niewielką kostkę, a szpinak dokładnie umyj i osusz.


 ❷  Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć pokrojone tofu. Dopraw curry, kuminem, kurkumą i słodką papryką. Smaż, aż tofu się z każdej strony ładnie zarumieni. Następnie wrzuć na patelnię cebulę oraz wyciśnięty ząbek czosnku i smaż całość ok. 2 minuty.  


Do smażonych warzyw i tofu dorzuć na patelnię umyty szpinak i całość wymieszaj. Następnie dodaj puszkę pomidorów wraz z zalewą oraz 2 łyżki przecieru pomidorowego. Gotuj chwilę na niewielkim ogniu. Dopraw cukrem, solą oraz ziołami toskańskimi i suszonym oregano.  


Na patelni zrób drewnianą łyżką 4  miejsca, w które nastęnie wbij jajka. Gotuj aż do ścięcia białek pod przykryciem. Na samym końcu udekoruj danie świeżą bazylią i podaj z pieczywem.


Smacznego! :))



Komentarze

Popularne posty