Śniadaniowa szakszuka z tofu
Dzisiaj wrzucam obiecany wcześniej post dotyczący innej wersji szakszuki. Tym razem jajka w pomidorach przedstawiam w wersji zupełnie wegetariańskiej, z tofu w roli głównej! Zdążyliście chyba już zauważyć, że szakszuka należy do moich jednych z ulubionych dań, które staram się nieustannie urozmaicać i zmieniać. Bo na talerzu nie może u mnie wiać przecież nudą!
Ja osobiście nie zacznę też dnia bez dobrej kawy i przede wszystkim porządnego śniadania. Dlatego od czasu do czasu dogadzam sobie takim pyszniutkim posiłkiem w towarzystwie świeżutkiego pieczywa i porannej kawki! Mmmm...muszę przyznać, że nie ma dla mnie nic wspanialszego z samego rana! I to się nazywa dobrze zacząć dzień, nieprawdaż? ;)
Porcja: 4 osoby
Czas przygotowania: 15 minut
Co potrzebujemy?
125 g tofu
4 jajka
1 czerwona niewielka papryka
1 cebula
1 ząbek czosnku
garść świeżego szpinaku
puszka pomidorów pelati
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kukrkumy
1 łyżeczka kuminu rzymskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
oliwa z oliwek
oregano, zioła toskańskie, świeża bazylia
Sposób przygotowania:
❶ Cebulę pokrój w piórka, umytą paprykę i tofu w niewielką kostkę, a szpinak dokładnie umyj i osusz.
❷ Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć pokrojone tofu. Dopraw curry, kuminem, kurkumą i słodką papryką. Smaż, aż tofu się z każdej strony ładnie zarumieni. Następnie wrzuć na patelnię cebulę oraz wyciśnięty ząbek czosnku i smaż całość ok. 2 minuty.
❸ Do smażonych warzyw i tofu dorzuć na patelnię umyty szpinak i całość wymieszaj. Następnie dodaj puszkę pomidorów wraz z zalewą oraz 2 łyżki przecieru pomidorowego. Gotuj chwilę na niewielkim ogniu. Dopraw cukrem, solą oraz ziołami toskańskimi i suszonym oregano.
❹ Na patelni zrób drewnianą łyżką 4 miejsca, w które nastęnie wbij jajka. Gotuj aż do ścięcia białek pod przykryciem. Na samym końcu udekoruj danie świeżą bazylią i podaj z pieczywem.
Komentarze
Prześlij komentarz