Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym
Hello!
Dziś będzie bardzo prawdziwy, polski obiad na stole - klasyka sama w sobie! A więc polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie chrzanowym, podane z młodymi ziemniaczkami. Do tego domowa surówka i voila! Pyszny i sycący obiad gotowy!
Danie to jest banalnie proste w przygotowaniu, polędwiczka krucha i aromatyczna, więc taka propozycja jej przygotowania będzie idealna również na rodzinne przyjęcia, święta czy inne okazje. Ale od czasu do czasu można sobie przecież także dogodzić takim obiadem w ciągu zwykłego tygodnia :)
Porcja: 2 osoby
Czas przygotowania: 60 minut
Co potrzebujemy?
1 polędwiczka wieprzowa
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
ok. 200 ml wody
1 łyżka tartego chrzanu
3 łyżki sosu sojowego jasnego
100 ml śmietany 18%
olej do smażenia
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
❶ Polędwiczkę wieprzową umyj, osusz i oczyść z błon. Następnie pokrój ją tak jak na bitki, w niewielkie kawałki. W szerokim rondlu rozgrzej olej i na rozgrzany wrzuć pokrojone polędwiczki. Podsmaż na złoto z każdej strony.
❷ Podsmażone mięso oprósz solą delikatnie, dodaj wody, ziela angielskiego oraz liści laurowych. Gotuj pod przykryciem ok. 15 minut .
❸ Dodaj do mięsa sos sosjowy i gotuj dalej 20 minut, na bardzo małym ogniu, tak aby mięso zrobiło się miękkie i kruche.
❹ Kiedy mięso bedzie miękkie dodaj do niego chrzanu. Wymieszaj śmietanę z łyżką sosu i dodaj do dania. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki, można go zagęścić mąką również mieszając ją wcześniej z odrobiną wody i łyżką sosu.
❺ Posyp świeżą pieruszką i podaj z młodymi ziemniakami.
Komentarze
Prześlij komentarz