Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym




Hello!

Dziś będzie bardzo prawdziwy, polski obiad na stole - klasyka sama w sobie! A więc polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie chrzanowym, podane z młodymi ziemniaczkami. Do tego domowa surówka i voila! Pyszny i sycący obiad gotowy!

Danie to jest banalnie proste w przygotowaniu, polędwiczka krucha i aromatyczna, więc taka propozycja jej przygotowania będzie idealna również na rodzinne przyjęcia, święta czy inne okazje. Ale od czasu do czasu można sobie przecież także dogodzić takim obiadem w ciągu zwykłego tygodnia :) 


Porcja: 2 osoby

Czas przygotowania: 60 minut








Co potrzebujemy?


1 polędwiczka wieprzowa

2 liście laurowe

2 ziela angielskie

ok. 200 ml wody

1 łyżka tartego chrzanu

3 łyżki sosu sojowego jasnego

100 ml śmietany 18%

olej do smażenia

sól, pieprz

Sposób przygotowania:


❶ Polędwiczkę wieprzową umyj, osusz i oczyść z błon. Następnie pokrój ją tak jak na bitki, w niewielkie kawałki. W szerokim rondlu rozgrzej olej i na rozgrzany wrzuć pokrojone polędwiczki. Podsmaż na złoto z każdej strony. 

❷ Podsmażone mięso oprósz solą delikatnie, dodaj wody, ziela angielskiego oraz liści laurowych. Gotuj pod przykryciem ok. 15 minut .

❸ Dodaj do mięsa sos sosjowy i gotuj dalej 20 minut, na bardzo małym ogniu, tak aby mięso zrobiło się miękkie i kruche. 

❹ Kiedy mięso bedzie miękkie dodaj do niego chrzanu. Wymieszaj śmietanę z łyżką sosu i dodaj do dania. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki, można go zagęścić mąką również mieszając ją wcześniej z odrobiną wody i łyżką sosu. 

❺ Posyp świeżą pieruszką i podaj z młodymi ziemniakami. 


Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty