Czas na Meksyk! Enchiladas z wołowiną i nachosami



Hola!

W końcu wyczekiwany piąteczek i początek wspaniałego weekendu! Można w końcu zresetować się po całym tygodniu. Macie tysiące pomysłów na wykorzystanie wolnego czasu i aktywne spędzenie weekendu? Impreza, kino, a może wpadną do Was wieczorem znajomi na drinka i kolację? Zastanawiacie się co przygotować? Ja podrzucam mój przepis na rozpoczęcie weekendu w stylu mexico! A w roli głównej enchiladas z wołowiną i nachosami! Do tego pyszny sos guacamole i sos serowy, a po wszystkim może... słodkie mohito albo owocowa Margarita? Wasz wybór!

Ja uciekam do kuchni, a Wam życzę udanego piątku! ;*;*

Ciao! ;)

~Porcja: 8 osób~
~Czas przygotowania: 40 minut~


















Czego potrzebujemy?

- 8 placków tortilli
- 1 kg mielonej wołowiny
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka białej fasoli
-2 puszki pomidorów pelati
- 2 małe opakowania przecieru pomidorowego
- 200 g żółtego sera gouda
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- łyżeczka suszonego chilli
- łyżka słodkiej suszonej papryki
- suszona bazylia
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- pieprz
- kilka gałązek świeżej kolendry

Dodatkowo:
- 1 opakowanie nachos serowych
- kwaśna śmietana 18%

Sposób przygotowywania:

1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz cebulę. Smażymy ok 2 minut.
2. Do zeszklonej cebuli dodajemy wołowinę i smażymy aż mięso nabierze kolorów. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, łyżkę suszonej słodkiej papryki oraz chilli w proszku. Mieszamy i smażymy ok. 10 minut na wolnym ogniu. 
3. Do przygotowanego mięsa dodajemy pomidory z puszki wraz z sosem oraz jedno opakowanie przecieru pomidorowego. Całość mieszamy razem z mięsem i zagotowujemy. Doprawiamy solą, odrobiną cukru i pieprzem. 
4. Do sosu dodajemy odsączoną białą i czerwoną fasolę i całość dalej gotujemy jeszcze ok. 5 minut. 
5. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. W tym czasie w osobnym rondlu zagotowujemy sam sos pomidorowy składający się z jednej puszki pomidorów pelati oraz koncentratu pomidorowego. Doprawiamy sos odrobiną cukru, dużą ilością soli do smaku, pieprzem i sporą ilością suszonej bazylii. 
6. Przygotowujemy naczynia żaroodporne i natłuszczamy je.
7. Na każdy placek tortilli wykładamy nadzienie z pomidorami i wołowiną i tortillę precyzyjnie zwijamy w rulon, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. 
8. Po wyłożeniu tortilli  nakładamy na nią sam sos pomidorowy oraz posypujemy sporą ilością startego żółtego sera. Posypujemy suszoną bazylią i wkładamy do piekarnika. Enchiladas pieczemy ok. 10 minut. Na sam koniec pieczenia wkładamy pomiędzy tortille nachosy serowe.
9. Po wyciągnięciu enchiladas posypujemy świeżą kolendrą i podajemy z łyżką kwaśnej śmietany z odrobiną soli. 

i gotowe! Smacznego!



Komentarze

Popularne posty