Zupa gulaszowa - idealna na jesienne i zimowe chłody

 


Za oknem wygląda nieciekawie... Robi się z dnia na dzień bardziej zimno, wietrznie i nieprzyjemnie. Dlatego też idealnym rozwiązaniem na takie jesiennie, listopadowe dni są treściwe i rozgrzewające zupy. 

Idealną propozycją takich obiadów, jest zupa gulaszowa, która po prostu jest obowiązkowym punktem w naszym jesienno-zimowym menu! Jest idealna na jedno, główne danie, ponieważ jest bardzo sycąca,a do tego oczywiście przepyszna i uwielbiana przez moich domowników ;p ;). 

Poniżej zostawiam Was więc z tym rozgrzewającym przepisem! 


Porcja: 6 osób

Czas przygotowania: 2h








Co potrzebujemy?

500 g mięsa wołowego z pręgi lub udźca

3 l bulionu

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 marchewki

2 czerwone papryki

500 g ziemniaków

400 g pomidorów z puszki z zalewą

3 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka oleju rzepakowego

słodka papryka

tymianek suszony

1 łyżczeka chilli

sól, pieprz

pęczek poiekanej pietruszki


Sposób przygotowania

1. Na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć na rozgrzany poszatkowaną cebulę. Podsmaż chwilę na złoto i dodaj wiciśnięte ząbki czosnku. Wymieszaj i chwilę smaż. 

2. Mięso opłucz, osusz i pokrój w kostkę, dodaj do cebuli i obsmaż dokładnie z każdej strony. 

3. Marchewkę zetrzyj na tarce o średnich oczkach i dodaj do mięsa. Paprykę pokrój w paski i również dodaj do mięsa. Przypraw całość solą, pieprzem, papryką i tymiankiem. Przykryj i duś chwilę ok. 5 minut pod przykryciem. 

4. Przygotuj duży garnek z bulionem, dodaj mięso wraz z warzywami i całość zagotuj razem pod przykryciem ok. 1 godziny, aż mięso będzie zupełnie miękkie. 15 minut przed końcem gotowania, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. 

5. Do przygotowanej zupy, dodaj pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Zagotuj ponownie ok. 10 minut. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem oraz chilli. 

6. Podaj na talerze i posyp posiekaną natką pietruszki. 

I gotowe! Smacznego :)



 

Komentarze

Popularne posty