Zupa gulaszowa - idealna na jesienne i zimowe chłody
Za oknem wygląda nieciekawie... Robi się z dnia na dzień bardziej zimno, wietrznie i nieprzyjemnie. Dlatego też idealnym rozwiązaniem na takie jesiennie, listopadowe dni są treściwe i rozgrzewające zupy.
Idealną propozycją takich obiadów, jest zupa gulaszowa, która po prostu jest obowiązkowym punktem w naszym jesienno-zimowym menu! Jest idealna na jedno, główne danie, ponieważ jest bardzo sycąca,a do tego oczywiście przepyszna i uwielbiana przez moich domowników ;p ;).
Poniżej zostawiam Was więc z tym rozgrzewającym przepisem!
Porcja: 6 osób
Czas przygotowania: 2h
Co potrzebujemy?
500 g mięsa wołowego z pręgi lub udźca
3 l bulionu
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
2 czerwone papryki
500 g ziemniaków
400 g pomidorów z puszki z zalewą
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka oleju rzepakowego
słodka papryka
tymianek suszony
1 łyżczeka chilli
sól, pieprz
pęczek poiekanej pietruszki
Sposób przygotowania
1. Na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć na rozgrzany poszatkowaną cebulę. Podsmaż chwilę na złoto i dodaj wiciśnięte ząbki czosnku. Wymieszaj i chwilę smaż.
2. Mięso opłucz, osusz i pokrój w kostkę, dodaj do cebuli i obsmaż dokładnie z każdej strony.
3. Marchewkę zetrzyj na tarce o średnich oczkach i dodaj do mięsa. Paprykę pokrój w paski i również dodaj do mięsa. Przypraw całość solą, pieprzem, papryką i tymiankiem. Przykryj i duś chwilę ok. 5 minut pod przykryciem.
4. Przygotuj duży garnek z bulionem, dodaj mięso wraz z warzywami i całość zagotuj razem pod przykryciem ok. 1 godziny, aż mięso będzie zupełnie miękkie. 15 minut przed końcem gotowania, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.
5. Do przygotowanej zupy, dodaj pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Zagotuj ponownie ok. 10 minut. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem oraz chilli.
6. Podaj na talerze i posyp posiekaną natką pietruszki.
I gotowe! Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz