Tagiatelle z gorgonzolą i szynką parmeńską

 



Nadchodzi czasem ten dzień, że zastanawiacie się co by tu przygotować na obiad - w lodówce w zasadzie niewiele, pomysłów na obiad i czasu na jego przygotowanie brak... Nasuwa się w głowie tylko jedno.. Makaron! No tak! Ale z czym?  I znowu zagwozdka i myślenie. Niewiele tak naprawdę przecież trzeba, żeby stworzyć coś z niczego!

W ten dzień w mojej lodówce była akurat gorgonzola i szynka parmeńska, dlatego od razu wiedziałam, że to będze to idealne połączenie, które zrobi nasz dzień ;). Obiad oczywiście okazał się strzałem w dziesiątkę, bo chłopaki wszamali wszystko,  do ostatniej wstążki makaronu ;) Bo nie muszę chyba nikomu mówić, że w naszym domu pochłania się makarony w kilogramach, co widać z resztą po ilości przepisów z nimi ;). Prawda jest taka, że je kochamy w każdej postaci za to, że wszystko z nimi smakuje wspaniale, za to, że można tak kombinować z ich przyrządzaniem oraz za to, że obiad z nimi przygotowuje się dosłownie w chwilę! 

Ten przepis naprawdę jest prosty, pyszny i szybki. Więc nie zastanawiajcie się zbyt długo, a jeżeli przygotujecie, to koniecznie dajcie znać czy u Was też zniknęło wszystko ;)


Porcja: 4 osoby

Czas przygotowania: 20 minut









Co potrzebujemy?

opakowanie makaronu tagiatelle

120g szynki parmeńskiej

1 średnia cebula

90g gorgonzoli

200 ml śmietanki 30%

gałka muszkatałowa

sól, pieprz 

oliwa z oliwek (ja dałam aromatyzowaną czosnkiem)

kilka listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu, w osolonej wodzie.

2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni podgrzej lekko oliwę z oliwek i dodaj cebulę. Smaż chwilę, a następnie dodaj pokrojoną szynkę parmeńską. Lekko wymieszaj i smaż razem ok 2 minuty. Dodaj śmietankę, a następnie pokruszoną gorgonzolę. Całość wymieszaj i gotuj aż ser się rozpuście, tworząc jednolity i gładki sos. 

3. Przygotowany sos dopraw do smaku gałką muszkatałową, solą i pieprzem. Odcedzony makaron wrzuć do sosu i całość wymieszaj dokładnie ze sobą łącząc. 

4. Makaron przełóż na talerze i dodaj świeżej bazylii. 

I gotowe! Smacznego :)




Komentarze

Popularne posty