Sałatka z łososiem i sosem miodowo-musztardowym
Dawno tutaj nie pojawiła się żadna sałatka, więc musiałam się zmobilizować i wrzucić Wam przepis, na taką, którą szczerze uwielbiamy i często przygotujemy ją na szybką, ale i zdrową kolację w ciągu zabieganego tygodnia ;)
Łosoś wędzony na zimno idealnie komponuje się w sałatce z dressingiem miodowo-musztardowym. Dodatkowo użyłam sosu balsamicznego, który jeszcze bardziej podkręcił smak sałatki. Do tego wystarczy dorzucić świeże pieczywko i voila! Pyszna kolacja gotowa!
Przepis ten sprawdzi się również jako przekąska do pracy, którą wystarczy zapakować do pudełka i zabrać na następny dzień ze sobą :)
Porcja: 2 osoby
Czas przygotowania: 15 minut
Co potrzebujemy?
120 g wędzonego na zimno łososia
opakowanie mieszanki sałat z rukolą
1 zielony ogórek
1 mała cebula czerwona
orobina sosu balsamicznego do przyozdobienia
Sos
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki miodu
3 łyżki musztary miodowej
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Mieszankę sałat przełóż do miski.
2. Ogórka umyj, osusz i pokrój w ćwiartki, a cebulę w piórka. Przełóż wszystko do miski.
3. Przygotuj dressing z podanych składników i polej nim warzywa. Wszystko dokładnie wymieszaj. Łososia pokrój w średnie plasty i poukładaj na przygotowanej sałacie. Polej dla smaku sosem balsamicznym.
i gotowe! Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz