Kotlety z buraka i kaszy jaglanej z pikantnym sosem curry



Hello!

Postanowiłam dodać nieco energii i kolorów w ten zimny, nieprzyjemny i szary listopadowy czas. Tego przecież nam wszystkim teraz trzeba, żeby poczuć się lepiej! Łatwym sposobem na to jest małe szaleństwo w kuchni, a do tego jeżeli jest wszystko tak samo pyszne, jak zdrowe, to chyba nie pozostawia żadnych wątpliwości, że trzeba po prostu działać żeby nie zapaść w zimowy sen ;).

Wrzucam Wam więc tutaj przepis na niezwykle wartościowy, smaczny i niecodzienny obiad - kotlety z buraka i kaszy jaglanej, podane z frytkami z batatów (przepis na bataty znajdziecie tutaj - klik) oraz ostrym sosem curry, o lekko słodkawej i czosnkowej nucie. Mówię Wam pyyyyychaaa! Mój mały Łobuz je uwielbia i potrafi pochłonąć kilka takich kotlecików, jeden po drugim. Dlatego to chyba nie pozostawia wątpliwości, że z pewnością przypadnie Wam do gustu ten przepis, prawda?

Pędźcie zatem do kuchni i zróbcie sobie trochę kolorów na obiad! 

Porcja: 3 osoby

Czas przygotowania: 40 minut








Co potrzebujemy?

Kotlety z buraka

1 duży burak ugotowany

100 g kaszy jaglanej

1 mała cebula czerwona

2 ząbki czosnku

pół łyżeczki słodkiej papryki

pół pęczka zielonej pietruszki

1 łyżeczka lubczyku

1 łyżeczka bazylii

sól, pieprz do smaku

Sos ostry curry

1 mały jogurt naturalny

2 ząbki czosnku

3 łyżki przyprawy curry

1 łyżka słodkiego sosu chilli

1 łyżeczka sriracha

sól do smaku


Sposób przygotowania:

Kotlety z buraka

1. Kaszę jaglaną przepłucz w zimnej wodzie, a następnie ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowaną kaszę odłóż i poczekaj aż ostygnie. 

2. Ugotowanego buraka zetrzyj na tarce o dużych oczkach, poczekaj aż puści wodę i następnie ją odlej.

3. Cebulę czerwoną poszatkuj na drobno, pietruszkę umyj, osusz i również posiekaj.

4. W misce wymieszaj buraka, dodaj kaszę jaglaną, cebulę, wyciśnięte ząbki czosnku oraz posiekaną pietruszkę. Dodaj pozostałe przyprawy oraz sól do smaku. Wszystko wymieszaj dokładnie ze sobą i wyrób niewielkie kotlety, które kładź na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia.

5. Kotlety piecz w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni ok. 35 minut, aż kotlety się lekko przyrumienią.

6. Podawaj z frytkami z batatów i sosem.

Sos ostry curry

1. Do miski dodaj jogurt naturalny oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Dokładnie wymieszaj.

2. Dodaj przyprawę curry, słodki sos chilli oraz srirachę. Dopraw solą i ponownie wymieszaj.


Gotowe! Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty