Kotlety z buraka i kaszy jaglanej z pikantnym sosem curry
Hello!
Postanowiłam dodać nieco energii i kolorów w ten zimny, nieprzyjemny i szary listopadowy czas. Tego przecież nam wszystkim teraz trzeba, żeby poczuć się lepiej! Łatwym sposobem na to jest małe szaleństwo w kuchni, a do tego jeżeli jest wszystko tak samo pyszne, jak zdrowe, to chyba nie pozostawia żadnych wątpliwości, że trzeba po prostu działać żeby nie zapaść w zimowy sen ;).
Wrzucam Wam więc tutaj przepis na niezwykle wartościowy, smaczny i niecodzienny obiad - kotlety z buraka i kaszy jaglanej, podane z frytkami z batatów (przepis na bataty znajdziecie tutaj - klik) oraz ostrym sosem curry, o lekko słodkawej i czosnkowej nucie. Mówię Wam pyyyyychaaa! Mój mały Łobuz je uwielbia i potrafi pochłonąć kilka takich kotlecików, jeden po drugim. Dlatego to chyba nie pozostawia wątpliwości, że z pewnością przypadnie Wam do gustu ten przepis, prawda?
Pędźcie zatem do kuchni i zróbcie sobie trochę kolorów na obiad!
Porcja: 3 osoby
Czas przygotowania: 40 minut
Co potrzebujemy?
Kotlety z buraka
1 duży burak ugotowany
100 g kaszy jaglanej
1 mała cebula czerwona
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki słodkiej papryki
pół pęczka zielonej pietruszki
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka bazylii
sól, pieprz do smaku
Sos ostry curry
1 mały jogurt naturalny
2 ząbki czosnku
3 łyżki przyprawy curry
1 łyżka słodkiego sosu chilli
1 łyżeczka sriracha
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Kotlety z buraka
1. Kaszę jaglaną przepłucz w zimnej wodzie, a następnie ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowaną kaszę odłóż i poczekaj aż ostygnie.
2. Ugotowanego buraka zetrzyj na tarce o dużych oczkach, poczekaj aż puści wodę i następnie ją odlej.
3. Cebulę czerwoną poszatkuj na drobno, pietruszkę umyj, osusz i również posiekaj.
4. W misce wymieszaj buraka, dodaj kaszę jaglaną, cebulę, wyciśnięte ząbki czosnku oraz posiekaną pietruszkę. Dodaj pozostałe przyprawy oraz sól do smaku. Wszystko wymieszaj dokładnie ze sobą i wyrób niewielkie kotlety, które kładź na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia.
5. Kotlety piecz w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni ok. 35 minut, aż kotlety się lekko przyrumienią.
6. Podawaj z frytkami z batatów i sosem.
Sos ostry curry
1. Do miski dodaj jogurt naturalny oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Dokładnie wymieszaj.
2. Dodaj przyprawę curry, słodki sos chilli oraz srirachę. Dopraw solą i ponownie wymieszaj.
Gotowe! Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz