Szybki domowy placek ze śliwkami
Oprócz tych wszystkich rzeczy, nieodłącznym elemenetem jesiennych dni są cudownie pachnące domowe wypieki, na które teraz można znaleźć nieco więcej czasu. Dlatego też, nic tylko siedzieć i jeść ;). Wrzucam Wam więc tutaj obiecany już wcześniej przepis, na pyszniutki szybki placuszek ze śliwkami. Zapach jesieni czuć w całym domu, a wspólny podwieczorek z takim ciastem, na pewno będzie o niebo pyszniejszy! ;)
Porcja: Okrągła blacha do tarty
Czas przygotowania: 40 minut
Co potrzebujemy?
500 g śliwek węgierek
350 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 jajek
200 g masła
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Przesiej mąkę pszenną do miski i wymieszaj z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia.
2. Masło utrzyj, dodając po jednym jajku i stopniowo mieszając.Masa musi być pulchna. Dodaj następnie cukier, cukier waniliowy oraz mąkę. Ucieraj dalej, aż konsystencja będzie jednolita.
3. Śliwki umyj, wyjmij pestki, a następnie pokrój na ćwiartki.
4. Ciasto przelej do tortownicy (ja piekłam w formie do tarty wysmarowanej odrobiną masła), a na wierzchu rozłóż śliwki, lekko je wciskając do środka.
5. Piecz ok. 30 minut w 200 stopniach. Następnie ostudź i posyp cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Takie szybkie ciasto może być hitem na każdym firmowym spotkaniu czy rodzinnej uroczystości. Pyszne, kruche ciasto z owocami to zawsze dobre połączenie.
OdpowiedzUsuń