Szybki domowy placek ze śliwkami

 





Za oknem szaro, buro, wietrznie i nieprzyjemnie... Ale są przecież pewne rzeczy, za które można pokochać jesień całym serduchem!! Ciepłe swetry, leniwe niedziele w zaciszu domowym, pyszne herbatki na rozgrzanie po spacerach, wieczory przy kominku i ta cudowna aura świeczek w domu - to jest coś, co można oczywiście celebrować cały rok, ale tylko w tym czasie nabiera to takiego klimatu!

Oprócz tych wszystkich rzeczy, nieodłącznym elemenetem jesiennych dni są cudownie pachnące domowe wypieki, na które teraz można znaleźć nieco więcej czasu. Dlatego też, nic tylko siedzieć i jeść ;). Wrzucam Wam więc tutaj obiecany już wcześniej przepis, na pyszniutki szybki placuszek ze śliwkami. Zapach jesieni czuć w całym domu,  a wspólny podwieczorek z takim ciastem, na pewno będzie o niebo pyszniejszy! ;)


Porcja: Okrągła blacha do tarty

Czas przygotowania: 40 minut






Co potrzebujemy?

500 g śliwek węgierek

350 g mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

5 jajek

200 g masła

1 opakowanie cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia


Sposób przygotowania:

1. Przesiej mąkę pszenną do miski i wymieszaj z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia.

2. Masło utrzyj, dodając po jednym jajku i stopniowo mieszając.Masa musi być pulchna. Dodaj następnie cukier, cukier waniliowy oraz mąkę. Ucieraj dalej, aż konsystencja będzie jednolita.

3. Śliwki umyj, wyjmij pestki, a następnie pokrój na ćwiartki.

4. Ciasto przelej do tortownicy (ja piekłam w formie do tarty wysmarowanej odrobiną masła), a na wierzchu rozłóż śliwki, lekko je wciskając do środka. 

5. Piecz ok. 30 minut w 200 stopniach. Następnie ostudź i posyp cukrem  pudrem.



Smacznego! :)






Komentarze

  1. Takie szybkie ciasto może być hitem na każdym firmowym spotkaniu czy rodzinnej uroczystości. Pyszne, kruche ciasto z owocami to zawsze dobre połączenie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty