Spaghetti z dynią, parmezanem i pietruszką


 

Witam się z Wami znowu po dłuższej przerwie, ale za to przepisem bardzo w temacie obecnej jesieni, a mianowicie - spaghetti z dynią, parmezanem i pietruszką! Osobiście uwielbiam dynię w każdej postaci. Jesienią jest ona przecież królową deserów, ciast, obiadów, zup, a nawet koktajli. Można ją wykorzystać dosłownie wszędzie! I własnie to jest piękne, aby korzystać z sezonowych warzyw ile się da, bo w nich są prawdziwe wartości i witaminy, których przecież każdy z nas potrzebuje na co dzień. 

Spaghetti z dynią i parmezanem jest strzałem w dziesiątkę, jeżeli brakuje Wam pomysłu na obiad. Smakuje rewelacyjnie, jest szybkie w przygotowaniu, a jeść można - uwierzcie mi -  bez końca ;) !


Porcja: 4 osoby

Czas przygotowania: 40 minut







Co potrzebujemy?

1 mała dynia

1 cebula

3 ząbki czosnku

4 łyżki tartego parmezanu

1 pęczek natki pietruszki

100 ml śmietanki 18%

gałka muszkatałowa

sól, pieprz

pół łyżeczki chilli

1 łyżka masła

kilka łyżek oliwy z oliwek najwyższej jakości

opakowanie makaronu spaghetti


Sposób przygotowania:

1. Dynię włóż do nagrzanego piekanika i piecz ok 10 minut w 140 stopniach, aby skórka łatwiej odchodziła. Następnie ją obierz, wyciągnij miąższ i pokrój w niewielką kostkę. 

2. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek obierz, a umytą natkę pieteuszki posiekaj na desce.

3. Na patelni podgrzej masło, wrzuć na rozgrzane cebulę i podsmaż, aż ładnie się zeszkli. Do cebuli dodaj pokrojoną w kostkę dynię i smaż wszystko, dokładnie mieszając ok. 10 minut na niewielkim ogniu. Dopraw solą i pieprzem, a następnie przykryj i duś całość do miękkości dyni, ok. 25 minut. Ważne by dynia nie była rozgotowana, a lekko chrupiąca

4. Kiedy dynia będzie już gotowa, dodaj wyciśnięte ząbki czosnku i mieszaj dalej gotując kolejne 3 minuty. Dopraw danie chilli i gałką muszkatałową oraz parmezanem. Ponownie wmieszaj.

5. Makaron spaghetti ugotuj al dente w osolonej wodzie i odcedź. Dodaj ugotowany makaron do dyni, posyp zieloną pietruszką, dopraw solą, pieprzem do smaku  oraz oliwą z oliwek i całość dokładnie wymieszaj, aby makaron idealnie połączył się z sosem. 

6. Przełóż spaghetti na talerze i posyp dodatkowo startym parmezanem.


Voila! Smacznego! :)




Komentarze

Popularne posty