Grzanka śniadaniowa z serem, boczkiem i masłem czosnkowym

 



Dziś oto na blogu pojawił się przepis na śniadanie - i to banalnie proste śniadanie. Właściwie całość opisu rzeczy do jego przygotowania jest już w  opisie, ale uważam, że czasem sam przepis ma być jedynie inspiracją do przygotowania czegoś pysznego, więc ten przepis właśnie do tych należy ;). 

Osobiście uwielbiam takie leniwe śniadania, a często są one przygotowywane przez mojego kochanego Męża, który jest przecież ich niezawodnym mistrzem!!  ;) Właściwie ten przepis jest Jego pomysłem, który bardzo często serwuje w sobotnie lub niedzielne poranki, wieć postanowiłam że i on powinien się tutaj znaleźć. 

Porcja: 3 osoby

Czas przygotowania: 15 minut








Co potrzebujemy?

2 pszenne biagietki

kilka plastrów boczku surowego wędzonego

50 g sera żółtego w kawałku

3 łyżki miękkiego masła

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

szczypiorek do posypania


Sposób przygotowania:

1. W misce przygotuj masło wymieszane z czosnkiem, dopraw solą i pieprzem

2. Przekrój biagietki i posmaruj obie częsci masłem. 

3. Boczek pokrój w niewielkie plastry i podsmaż chwilę na patelni, aby się lekko zarumienił.

4. Zetrzyj ser i posyp nim bagietki, połóż następnie na nie plastry boczku i piecz ok. 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż ser się rozpuści.

5. Posyp grzanki poiekanym szczypiorkiem


I gotowe! Smacznego :)


Komentarze

Popularne posty