Grzanka śniadaniowa z serem, boczkiem i masłem czosnkowym
Dziś oto na blogu pojawił się przepis na śniadanie - i to banalnie proste śniadanie. Właściwie całość opisu rzeczy do jego przygotowania jest już w opisie, ale uważam, że czasem sam przepis ma być jedynie inspiracją do przygotowania czegoś pysznego, więc ten przepis właśnie do tych należy ;).
Osobiście uwielbiam takie leniwe śniadania, a często są one przygotowywane przez mojego kochanego Męża, który jest przecież ich niezawodnym mistrzem!! ;) Właściwie ten przepis jest Jego pomysłem, który bardzo często serwuje w sobotnie lub niedzielne poranki, wieć postanowiłam że i on powinien się tutaj znaleźć.
Porcja: 3 osoby
Czas przygotowania: 15 minut
Co potrzebujemy?
2 pszenne biagietki
kilka plastrów boczku surowego wędzonego
50 g sera żółtego w kawałku
3 łyżki miękkiego masła
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
szczypiorek do posypania
Sposób przygotowania:
1. W misce przygotuj masło wymieszane z czosnkiem, dopraw solą i pieprzem
2. Przekrój biagietki i posmaruj obie częsci masłem.
3. Boczek pokrój w niewielkie plastry i podsmaż chwilę na patelni, aby się lekko zarumienił.
4. Zetrzyj ser i posyp nim bagietki, połóż następnie na nie plastry boczku i piecz ok. 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż ser się rozpuści.
5. Posyp grzanki poiekanym szczypiorkiem
I gotowe! Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz