Tarta z truskawkami i mascarpone
Sezon na truskawki trwa w najlepsze, więc można się nimi delektować do woli! Używać ich można praktycznie do wszystkiego, ponieważ sezonowe owoce bardzo podkręcają smak wielu letnich deserów. U nas ostatnio często pojawiają się w płatkach, smakowej domowej wodzie, lub domowej roboty lodach.
Idealnie jednak pasują do niezmiennie uwielbianej przeze mnie tarty z mascarpone, ale tym razem z dodatkiem - nie białej czekolady- a śmietany kremówki. Smak jest delikatniejszy, kremowy, a świeże owoce wraz z miętą nadają tarcie zdecydowanie charakteru i do tego pięknie wyglądają!
Dlatego jeżeli jeszcze zastanawiacie się co zrobić z truskawek w lodówce, to zostawiam Wam poniżej przepis :)
Porcja: 1 blacha na tartę
Czas przygotowania: 40 minut + 1 godzina chłodzenia ciasta
Co potrzebujemy?
Ciasto:
200 g mąki pszennej
1 jajko
100 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
Masa:
250 g serka mascarpone
mały kubek śmietanki kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
truskawki świeże
mięta
Sposób przygotowania:
❶ Ciasto przygotuj mieszając wszystkie składniki. Zagniataj na stolnicy, aż wszystko się połączy i uformuje się gładka kulka. Zawin ją w folię i schłodź w lodówce 1h.
❷ Formę do tarty wysmaruj lekko masłem. Wyjmij ciasto i rozwałkuj lub wygnieć nim formę to tarty. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Widelcem nakłuj ciasto i piecz ok.15-20 minut.
❸ Masę pzygotuj od ubicia śmietany kremówki. Dodaj do niej powoli serek mascarpone oraz cukier puder i dokładnie wszystko wymieszaj.
❹ Po upieczeniu ciasta schłodź je lekko i następnie wyłóż na nie przygotowaną masę.
❺ Truskawki umyj i ousz, a następnie przekrój na połówki. Rozłóż na tarcie i dodaj listki mięty.
Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz