Domowy burger z wołowiną, kotletem serowym i ajvarem
Dawno mnie tutaj nie było... Pochłonięta pracą i domowymi obowiązkami nie miałam chwili aby wrzucić ostatnio coś nowego :) Ale wracam ze zdwojoną siłą i wrzucam przepis na coś... co zdecydowanie nie przypadnie do gustu osobom będącym fit :D.
Oto przepis na dodatkowe kilogramy na wadze, ale tak pyszny, że wybaczcie, ale czasem zwyczajnie TRZEBA to sobie zrobić.
Oto Pan Burger - niby taki zwyczajny, oklepany - ile można w kółko słuchać o burgerach?? Ale dobrej jakości wołowina, pyszny sos wykonany na bazie ajvaru, kotlet serowy z camemberta i świeże warzywa robią tutaj taką robotę, że już nie możesz, a zjesz jeszcze i jeszcze, bo przecież takie dobre :)
Dlatego uwierzcie mi na słowo (i na zdjęcia), że warto iść natychmiast do kuchni i go po prostu zrobić dziś na obiad. Będzie ogień!!! <3
Porcja: 6 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Co potrzebujemy?
Sos:
Pół słoika ajvaru
1 łyżka koncentratu pomidorowego
szczypta chilli
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka wędzonej papryki
sól, pieprz
Pozostałe:
6 bułek z sezamem lub specjalnych do hamburgerów
600 g mięsa mielonego z wołowiny
2 camemberty
kilka plastrów świeżej sałaty
1 duży pomidor
1 duża czerwona cebula
6 plastrów sera żółtego
2 łyżki sosu worcestershire
bułka tarta do panierowania kotletów
sól, pieprz
olej rzepakowy
jajko
Sposób przygotowania
❶ Mięso przełóż do miski, dopraw solą, pieprzem i sosem worcestershire i dokładnie wymieszaj. Podziel na kilka "kupek" i wyrabiaj w dłoni płaskie kotlety.
Usmaż na patelni grillowej z obu stron po ok. 2 minuty. Następnie odstaw na ręcznik papierowy.
❷ Camembert pokrój w poprzek na kilka barziej cienkich plastrów. Każdy z plastrów zamocz w roztrzepanym wcześniej jajku, a następnie obtocz dokładnie w bułce tartej. Usmaż na osobnej patelni na dobrze rozgrzanym tłuszczu i następnie również odłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
❸ Wymieszaj składniki na sos, umyj dokładnie sałatę i pozostałe warzywa. Pomidora pokrój w plastry, a cebulę w piórka.
❹ Przetnij bułki do hamburgerów i podgrzej delikatnie w piekarniku, aż do lekkiego zarumienienia. Nakładaj po kolei - sos, plaster sałaty, kotlet wołowy, plaster żółtego sera, kotlet serowy, plaster pomidora i cebulę. Przykryj wierzchem bułki i podawaj.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz