Domowy burger z wołowiną, kotletem serowym i ajvarem



Dawno mnie tutaj nie było... Pochłonięta pracą i domowymi obowiązkami nie miałam chwili aby wrzucić ostatnio coś nowego :) Ale wracam ze zdwojoną siłą i wrzucam przepis na coś... co zdecydowanie nie przypadnie do gustu osobom będącym fit :D.

Oto przepis na dodatkowe kilogramy na wadze, ale tak pyszny, że wybaczcie, ale czasem zwyczajnie TRZEBA to sobie zrobić.

Oto Pan Burger - niby taki zwyczajny, oklepany - ile można w kółko słuchać o burgerach?? Ale dobrej jakości wołowina, pyszny sos wykonany na bazie ajvaru, kotlet serowy z camemberta i świeże warzywa robią tutaj taką robotę, że już nie możesz, a zjesz jeszcze i jeszcze, bo przecież takie dobre :)

Dlatego uwierzcie mi na słowo (i na zdjęcia), że warto iść natychmiast do kuchni i go po prostu zrobić dziś na obiad. Będzie ogień!!! <3


Porcja: 6 osób

Czas przygotowania: 40 minut








Co potrzebujemy?


Sos:

Pół słoika ajvaru

1 łyżka koncentratu pomidorowego

szczypta chilli

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżka ziół prowansalskich

1 łyżka wędzonej papryki

sól, pieprz

Pozostałe:

6 bułek z sezamem lub specjalnych do hamburgerów

600 g mięsa mielonego z wołowiny

2 camemberty

kilka plastrów świeżej sałaty

1 duży pomidor

1 duża czerwona cebula

6 plastrów sera żółtego

2 łyżki sosu worcestershire

bułka tarta do panierowania kotletów

sól, pieprz

olej rzepakowy

jajko

Sposób przygotowania

❶ Mięso przełóż do miski, dopraw solą, pieprzem i sosem worcestershire i dokładnie wymieszaj. Podziel na kilka "kupek" i wyrabiaj w dłoni płaskie kotlety. 
Usmaż na patelni grillowej z obu stron po ok. 2 minuty. Następnie odstaw na ręcznik papierowy.

❷ Camembert pokrój w poprzek na kilka barziej cienkich plastrów. Każdy z plastrów zamocz w roztrzepanym wcześniej jajku, a następnie obtocz dokładnie w bułce tartej. Usmaż na osobnej patelni na dobrze rozgrzanym tłuszczu i następnie również odłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 

❸ Wymieszaj składniki na sos, umyj dokładnie sałatę i pozostałe warzywa. Pomidora pokrój w plastry, a cebulę w piórka.

❹ Przetnij bułki do hamburgerów i podgrzej delikatnie w piekarniku, aż do lekkiego zarumienienia. Nakładaj po kolei  - sos, plaster sałaty, kotlet wołowy, plaster żółtego sera, kotlet serowy, plaster pomidora i cebulę. Przykryj wierzchem bułki i podawaj.


Smacznego :)



Komentarze

Popularne posty