Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, papryką i pomiorami
Maj powitał nas dość nieprzyjemną pogodą, ktora na szczęście sprowadziła do nas chociaż trochę tak długo wyczekiwanego deszczu. Na takie pochmurne i zimne dni wrzucam Wam prosty przepis na coś szybkiego, pysznego, co pozwoli na spędzenie tego cennego wolnego czasu z rodziną, a nie siedzenie w kuchni przy garach ;p
Obiad w zasadzie robi się sam. Jest to też doskonały pomysł na wykorzystanie resztek z ugotowanego makaronu i warzyw. Do takiej zapiekanki można wrzucić absolutnie wszystko co macie akurat w lodwóce i z pewnością wyjdzie z tego coś pysznego! Ja dodałam paprykę, pieczarki no i oczywiście pomidory. Całość zapieczona mozzarellą skomponuję doskonały i przepyszny obiad dla całej rodziny :).
Porcja: 6 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Co potrzebujemy?
500 g makaronu penne
200 g pieczarek
1 czerwona papryka
1 cebula
1 puszka pomidorów pelati
1 pomidor w całości
2 ząbki czosnku
bazylia suszona
czerwona słodka papryka w przyprawie
1 kulka mozzarelli
oregano suszone
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
➊ Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, na półwardo.
➋ Cebulę obierz i pokrój w kostkę, pieczarki, paprykę również umyj i pokrój w kostkę.
➌ Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć na rozgrzaną cebulę. Zeszklij i dodaj pieczarki oraz paprykę. Całość mieszaj i smaż kilka minut. Dopraw słodką papryką.
➍ Dodaj do warzyw puszkę pomidorów pelati wraz z zalewą, dopraw bazylią, wyciśniętymi ząbkami czosnku, solą oraz pieprzem do smaku i chwilę gotuj mieszając.
➎ Nacznie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek. Na dno wyłóż ugotowany makaron. Na makaron połóż warzywa z sosem. Na wierzchu poukładaj pokrojone w plasty pomidory oraz pokrojoną mozzarellę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15 minut.
➏ Posyp danie suszonym oregano i podawaj przyozdobione świeżą bazylią.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz