Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, papryką i pomiorami




Maj powitał nas dość nieprzyjemną pogodą, ktora na szczęście sprowadziła do nas chociaż trochę tak długo wyczekiwanego deszczu. Na takie pochmurne i zimne dni wrzucam Wam prosty przepis na coś szybkiego, pysznego, co pozwoli na spędzenie tego cennego wolnego czasu z rodziną, a nie siedzenie w kuchni przy garach ;p

Obiad w zasadzie robi się sam. Jest to też doskonały pomysł na wykorzystanie resztek z ugotowanego makaronu i warzyw. Do takiej zapiekanki można wrzucić absolutnie wszystko co macie akurat w lodwóce i z pewnością wyjdzie z tego coś pysznego! Ja dodałam paprykę, pieczarki no i oczywiście pomidory. Całość zapieczona mozzarellą skomponuję doskonały i przepyszny obiad dla całej rodziny :).

Porcja: 6 osób

Czas przygotowania: 30 minut







Co potrzebujemy?


500 g makaronu  penne

200 g pieczarek

1 czerwona papryka

1 cebula

1 puszka pomidorów pelati

1 pomidor w całości

2 ząbki czosnku

bazylia suszona

czerwona słodka papryka w przyprawie

1 kulka mozzarelli

oregano suszone

sól, pieprz

oliwa z oliwek


Sposób przygotowania


➊ Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, na półwardo.

➋ Cebulę obierz i pokrój w kostkę, pieczarki, paprykę również umyj i pokrój w kostkę. 

➌ Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć na rozgrzaną cebulę. Zeszklij i dodaj pieczarki oraz paprykę. Całość mieszaj i smaż kilka minut. Dopraw słodką papryką.

➍ Dodaj do warzyw puszkę pomidorów pelati wraz z zalewą, dopraw bazylią, wyciśniętymi ząbkami czosnku, solą oraz pieprzem do smaku i chwilę gotuj mieszając. 

➎ Nacznie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek. Na dno wyłóż ugotowany makaron. Na makaron połóż warzywa z sosem. Na wierzchu poukładaj pokrojone w plasty pomidory oraz pokrojoną mozzarellę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15 minut. 

➏ Posyp danie suszonym oregano i podawaj przyozdobione świeżą bazylią.

Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty