Kaszotto z warzywami w sosie pomidorowym z curry i kolendrą




Witam Was w ten kolejny, piękny i słoneczny dzień. Można teraz juz troche swobodniej wychodzić i spędzać więcej czasu na dworze, a pogoda nam w tym zdecydowanie sprzyja. Prosząc jednocześnie o chociaż chwile deszczu, póki co cieszmy sie tym co mamy i korzystajmy ile się da :)

W takie piękne wiosenne dni, doskonałym kompanem będzie również wiosenny obiad. U nas dziś obiad wegetariański, czyli kaszotto z kaszy pęczak z warzywami w lekko orientalnym sosem curry i kolendrą. Był bardzo smaczny, lekki i idealny na takie dni, jak dziś.

Więc jeżeli szukacie pomysłu na szybki i jednogarnkowy obiad, to ten na pewno Wam zasmakuje i naprawdę każdemu przypadnie do gustu!

Porcja: 4 osoby

Czas przygotowania: 30 minut







 Co potrzebujemy?


2 woreczki kaszy pęczak

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 szklanki bulionu warzywnego

1 marchewka

1 papryka

1 szklanka szpinaku

1 puszka kukurydzy

puszka pomidorów pelati

2 łyżki curry

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżeczka imbiru

oliwa z oliwek

sól

pieprz ziołowy

świeża kolendra


Sposób przygotowania:


❶ Cebulę obierz i pokrój w kostkę. W większym rondlu podgrzej oliwę z oliwek i wrzuć cebulę. Chwilę smaż i następnie dodaj dwa wyciśnięte ząbki czosnku. Smaż aż się zeszkli.

❷ Do rondla wrzuć luzem kaszę pęczak i podsmażaj całość, cały czas mieszając. Następnie wlej bulion i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut.

❸ Po 10 minutach gotowania, dodaj do dania pokrojoną w paski czerwoną paprykę i ponownie przykryj. 

❹ Jak kasza napęcznieje, dopraw całość solą, pieprzem ziołowy, słodką papryką, curry i imbirem i wymieszaj.
 
❺ Obierz marchewkę i zetrzyj ją na małych oczkach i dodaj do dania. Szpinak umyj pod bieżącą wodą i w całości w liściach wrzuć również do garnka. Przykryj i gotuj jeszcze ok. 3 minuty.

❻ Na koniec do garnka dodaj pomidory i kukurydzę. Dopraw do smaku curry i solą oraz pieprzem.

❼ Podawaj posypane świeżą kolendrą. 

Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty