Kaszotto z warzywami w sosie pomidorowym z curry i kolendrą
Witam Was w ten kolejny, piękny i słoneczny dzień. Można teraz juz troche swobodniej wychodzić i spędzać więcej czasu na dworze, a pogoda nam w tym zdecydowanie sprzyja. Prosząc jednocześnie o chociaż chwile deszczu, póki co cieszmy sie tym co mamy i korzystajmy ile się da :)
W takie piękne wiosenne dni, doskonałym kompanem będzie również wiosenny obiad. U nas dziś obiad wegetariański, czyli kaszotto z kaszy pęczak z warzywami w lekko orientalnym sosem curry i kolendrą. Był bardzo smaczny, lekki i idealny na takie dni, jak dziś.
Więc jeżeli szukacie pomysłu na szybki i jednogarnkowy obiad, to ten na pewno Wam zasmakuje i naprawdę każdemu przypadnie do gustu!
Porcja: 4 osoby
Czas przygotowania: 30 minut
Co potrzebujemy?
2 woreczki kaszy pęczak
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 szklanki bulionu warzywnego
1 marchewka
1 papryka
1 szklanka szpinaku
1 puszka kukurydzy
puszka pomidorów pelati
2 łyżki curry
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka imbiru
oliwa z oliwek
sól
pieprz ziołowy
świeża kolendra
Sposób przygotowania:
❶ Cebulę obierz i pokrój w kostkę. W większym rondlu podgrzej oliwę z oliwek i wrzuć cebulę. Chwilę smaż i następnie dodaj dwa wyciśnięte ząbki czosnku. Smaż aż się zeszkli.
❷ Do rondla wrzuć luzem kaszę pęczak i podsmażaj całość, cały czas mieszając. Następnie wlej bulion i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut.
❸ Po 10 minutach gotowania, dodaj do dania pokrojoną w paski czerwoną paprykę i ponownie przykryj.
❹ Jak kasza napęcznieje, dopraw całość solą, pieprzem ziołowy, słodką papryką, curry i imbirem i wymieszaj.
❺ Obierz marchewkę i zetrzyj ją na małych oczkach i dodaj do dania. Szpinak umyj pod bieżącą wodą i w całości w liściach wrzuć również do garnka. Przykryj i gotuj jeszcze ok. 3 minuty.
❻ Na koniec do garnka dodaj pomidory i kukurydzę. Dopraw do smaku curry i solą oraz pieprzem.
❼ Podawaj posypane świeżą kolendrą.
Komentarze
Prześlij komentarz