Bitki w sosie z suszonych pomidorów
Dzisiaj leniwa rodzinna niedziela, podczas której musiał zawitać prawdziwie niedzielny, domowy obiad :). Dlatego też wrzucam Wam przepis na taką tygodniową okoliczność, w postaci bitek w sosie z suszonych pomidorów. Jest to jednak coś innego, niż tradycyjna pieczeń w sosie własnym, a smakuje jak u mamy :)
Bitki przygotowałam ze schabu, podałam z ziemniaczkami i mizzerią. Taki tradycyjny obiad też musi zagościć od czasu do czasu na naszych stołach. Do tego wcześniej podany domowy rosołek z makaronem lub barszczyk i mmm... prawdziwy obiad gotowy!
Porcja: 4 osoby
Czas przygotowania: 1h
Co potrzebujemy?
300 g chudego schabu
pół słoiczka suszonych pomidorów (+ odrobina zalewy ze słoiczka)
3 łyżky sosu sojowego jasnego
250 ml wody
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w przyprawie
1 łyżka majeranku
200 ml śmietanki 18%
pietruszka lub inna zielenina do przyozdobienia
sól, pieprz
mąka do zagęszczenia sosu
Sposób przygotowania
❶ Schab pokrój w plastry. Każdy plaster nakryj folią spożywczą i rozbij delikatnie na cieńszy płat mięsa.
❷ Rozbite kawałki schabu delikatnie posól i oprósz pieprzem i czerwoną papryką słodką. Odstaw.
❸ Suszone pomidory pokrój drobno. Rozgrzej duży rondel lub patelnię i wlej tam oliwę z pomidorów. Na gorącą wrzucaj plastry schabu i obsmaż z każdej strony. Następnie dodaj wodę, sos sojowy i przykryj. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok 30 minut, aż mięso skruszeje.
❹ Pod koniec gotowania dopraw mięso majerankiem, oraz do smaku solą, jeżeli sos będzie tego potrzebował. Dodaj zahartowaną wcześniej śmietankę i dokładnie wymieszaj. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki, możesz zagęścić go delikatnie mąką, mieszając ją wcześniej z odrobiną wody i łyżką sosu, a następnie dodając do całości dania.
❺ Bitki podawaj posypane zieleniną, z ziemniaczkami i surówką.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz