Zupa ziołowa z makaronem, zielonym pesto i boczkiem
Hello!
Nadszedł czas, aby powitać w końcu na dobre wiosnę, która na naszych kalendarzach już się powoli zadamawia. Dlatego też i na naszych talerzach pojawiło się już więcej kolorów. W roli głównej tym razem wystąpiła zupa - lekka, pyszna i z pewnością niecodzienna. Chodzi tutaj mianowicie o aromatyczną zupę ziołową, przygotowaną na bazie oregano, bazylii i odrobiny majeranku, podaną z warzywami, makaronem, chipsami z boczku i łyżką zielonego pesto. Muszę przyznać, że wyszło cudownie! Czasem można sobie pokombinować i przygotować coś z niczego, a większość składników z pewnością znajdzie się w każdej lodówce.
Więc, jeżeli szukacie przepisu na przygotowanie czegoś trochę w innej odsłonie, to zapraszam do kuchni! ;)
Porcja: 6 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Co potrzebujemy?
2 l rosołu warzywnego lub drobiowego
3 spore marchewki z rosołu
2 spore pietruszki z rosołu
2 cebule
1 łyżka majeranku
2 łyżki oregano
3 łyżki suszonej bazylii
pęczek świeżej bazylii
100 g boczku
makaron świderki lub inny dowolny
sól, pieprz
olej rzepakowy łyżka
gotowe zielone pesto
Sposób przygotowania:
❶ Cebulę obierz i pokrój w większą kostkę. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Smaż aż się zeszkli.
❷ Ugotowane wcześniej na półtwardo w rosole marchewki i pietruszki pokrój na kawałki podłużne. Wrzuć znowu do rosołu i dorzuć podsmażoną cebulę. Gotuj ok. 10 minut. Dopraw obficie solą do smaku i pieprzem. Dodaj zioła - organo, majeranek i suszoną bazylię. Przykryj i gotuj kolejne 10 minut pod przykryciem, na wolnym ogniu.
❸ Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedź.
❹ Boczek pokrój w większe plastry i podsmaż na tej samej patelni, co cebulę, aż stanie się chrupiący. Umyj i posiekaj świeżą bazylię.
❺ Na talerze przełóż makaron, zalej zupą ziołową wraz z warzywami, posyp świeżą bazylią, boczkiem i dodaj łyżkę pesto na sam koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz