Zupa ziołowa z makaronem, zielonym pesto i boczkiem




Hello!

Nadszedł czas, aby powitać w końcu na dobre wiosnę, która na naszych kalendarzach już się powoli zadamawia. Dlatego też i na naszych talerzach pojawiło się już więcej kolorów. W roli głównej tym razem wystąpiła zupa - lekka, pyszna i z pewnością niecodzienna. Chodzi tutaj mianowicie o aromatyczną zupę ziołową, przygotowaną na bazie oregano, bazylii i odrobiny majeranku, podaną z warzywami, makaronem, chipsami z boczku i łyżką zielonego pesto. Muszę przyznać, że wyszło cudownie! Czasem można sobie pokombinować i przygotować coś z niczego, a większość składników z pewnością znajdzie się w każdej lodówce.

Więc, jeżeli szukacie przepisu na przygotowanie czegoś trochę w innej odsłonie, to zapraszam do kuchni! ;)

Porcja: 6 osób

Czas przygotowania: 30 minut






Co potrzebujemy?


2 l rosołu warzywnego lub drobiowego

3 spore marchewki z rosołu

2 spore pietruszki z rosołu

2 cebule

1 łyżka majeranku

2 łyżki oregano

3 łyżki suszonej bazylii

pęczek świeżej bazylii

100 g boczku

makaron świderki lub inny dowolny

sól, pieprz

olej rzepakowy łyżka

gotowe zielone pesto


Sposób przygotowania:

❶ Cebulę obierz i pokrój w większą kostkę. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Smaż aż się zeszkli.

❷ Ugotowane wcześniej na półtwardo w rosole marchewki i pietruszki pokrój na kawałki podłużne. Wrzuć znowu do rosołu i dorzuć podsmażoną cebulę. Gotuj ok. 10 minut. Dopraw obficie solą do smaku i pieprzem. Dodaj zioła - organo, majeranek i suszoną bazylię. Przykryj i gotuj kolejne 10 minut pod przykryciem,  na wolnym ogniu.

❸ Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedź.

❹ Boczek pokrój w większe plastry i podsmaż na tej samej patelni, co cebulę, aż stanie się chrupiący. Umyj i posiekaj świeżą bazylię. 

❺ Na talerze przełóż makaron, zalej zupą ziołową wraz z warzywami, posyp świeżą bazylią, boczkiem i dodaj łyżkę pesto na sam koniec.

Smacznego :)


Komentarze

Popularne posty