Tagiatelle z czerwonym pesto, suszonymi pomidorami i kurczakiem




Witam się z Wami w marcu, który nie rozpoczął się dla nas wszystkich zbyt ciekawie i pogodnie. Niestety sytuacja zmusila nas do zamknięcia się w domu, ale jest to też doskonały czas do zresetowania się, do spędzenia czasu z rodziną, do porządków i wielu przemyśleń. Oczywiście w natłoku informacji, wielu stresowych sytuacjach, trzeba odnaleźć jakąś stabilizację i odskocznię i wykorzystać te chwile najlepiej jak się da.

Jest to też doskonała okazja do zrobienia czegoś w domu, do eksperymentów w kuchni i spróbowania czegoś pysznego. Ja za to oferuję Wam coś prostego, szybkiego  ze składników, ktore często macie w lodówce i mają dłuższy terimn przydatności- tagiatelle z czerwonym pesto, suszonymi pomidorami i kurczakiem. Wyszło pysznie, a to jest najważniejsze prawda? :)

Porcja: 4 osoby

Czas przygotowania: 30 minut








Co potrzebujemy?


2 piersi z kurczaka

pół słoika suszonych pomidorów w zalewie 

Słoiczek pesto rosso gotowego lub własnej roboty (pół słoiczka suszonych pomidorów, 3 łyżki ajvaru, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 2 ząbki czosnku, pół podpalonej wcześniej na palniku cebuli, sól, łyzżeczka cukru, suszona bazylia, zioła prowanalskie)

makaron tagiatelle 500 g

oliwa z oliwek

2 ząbki czosnku

1 cebula

sól, pieprz


Sposób przygotowania:

❶  Zblenduj w misce pół sloiczka suszonych pomidorów wraz z oliwą, 2 łyżki ajvaru, łyżkę koncetratu, wyciśnięte ząbki czosnku, podpalona i posiekaną cebulę wraz z z przyprawami.

❷ Kurczaka pokrój w kostkę, posól i popierz. Usmaż na patelni na oliwie z oliwek, aż ładnie się zarumieni. Odstaw na ręcznik papierowy.

❸ Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. 

❹ Cebulkę pokrój w kostkę i posmaż na dużej patelni. Dodaj ugotowany makaron, kurczaka, pesto i suszone pomidory. Dopraw solą, pieprzem i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Dokładnie wymieszaj. 

Smacznego :)





Komentarze

Popularne posty