Tagiatelle z czerwonym pesto, suszonymi pomidorami i kurczakiem
Witam się z Wami w marcu, który nie rozpoczął się dla nas wszystkich zbyt ciekawie i pogodnie. Niestety sytuacja zmusila nas do zamknięcia się w domu, ale jest to też doskonały czas do zresetowania się, do spędzenia czasu z rodziną, do porządków i wielu przemyśleń. Oczywiście w natłoku informacji, wielu stresowych sytuacjach, trzeba odnaleźć jakąś stabilizację i odskocznię i wykorzystać te chwile najlepiej jak się da.
Jest to też doskonała okazja do zrobienia czegoś w domu, do eksperymentów w kuchni i spróbowania czegoś pysznego. Ja za to oferuję Wam coś prostego, szybkiego ze składników, ktore często macie w lodówce i mają dłuższy terimn przydatności- tagiatelle z czerwonym pesto, suszonymi pomidorami i kurczakiem. Wyszło pysznie, a to jest najważniejsze prawda? :)
Porcja: 4 osoby
Czas przygotowania: 30 minut
Co potrzebujemy?
2 piersi z kurczaka
pół słoika suszonych pomidorów w zalewie
Słoiczek pesto rosso gotowego lub własnej roboty (pół słoiczka suszonych pomidorów, 3 łyżki ajvaru, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 2 ząbki czosnku, pół podpalonej wcześniej na palniku cebuli, sól, łyzżeczka cukru, suszona bazylia, zioła prowanalskie)
makaron tagiatelle 500 g
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
1 cebula
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
❶ Zblenduj w misce pół sloiczka suszonych pomidorów wraz z oliwą, 2 łyżki ajvaru, łyżkę koncetratu, wyciśnięte ząbki czosnku, podpalona i posiekaną cebulę wraz z z przyprawami.
❷ Kurczaka pokrój w kostkę, posól i popierz. Usmaż na patelni na oliwie z oliwek, aż ładnie się zarumieni. Odstaw na ręcznik papierowy.
❸ Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
❹ Cebulkę pokrój w kostkę i posmaż na dużej patelni. Dodaj ugotowany makaron, kurczaka, pesto i suszone pomidory. Dopraw solą, pieprzem i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Dokładnie wymieszaj.
Komentarze
Prześlij komentarz