Indyjskie chlebki chapati aromatyzowane czosnkiem



Co można robić ciekawego teraz w domu, jak nie eksperymentować w kuchni? Dzisiaj przeniosę Was na sekudnę do innego świata, a mianowicie w pyszne i uwielbiane przez nas smaki Indii. Bardzo często praktykujemy u nas taką kuchnię, bo wszyscy ją po prostu uwielbiamy. Mieszanka wyrazistych przypraw, w sosie łagodnym lub pikantnym, w kompozycji ze śmietaną lub pomidorami.. mmm pycha! Moglibyśmy jeść codziennie!!

Oczywiście nieodłącznym elementem kuchni indyjskiej jest ryż Basmati, ale nie można tutaj pominąć innych indyjskich dodatków, które uwierzcie mi, robią całą robotę. Inyjskie chlebki są oczywistym strzałem w dziesiątkę do takich dań. Z racji tego, że (niestety :((..) nie posiadamy (jeszcze :p) pieca tandoor, przedstawiam chlebki chapati, ktore są najprostszym i najpyszniejszym dodatkiem, jaki możecie sobie wymarzyć. A do tego aromat masła czosnkowego.... czujecie to, prawda? ;)


Porcja: 4 osoby

Czas przygotowania: 15 minut







Co potrzebujemy?


1 szklanka mąki pszennej

1/4 szklanki wody

łyżeczka soli

4 łyżki masła

dwa duże ząbki czosnku


Sposób przygotowania:

❶ Wymieszaj w misce mąkę z wodą i dodaj soli. Całość wyrabiaj tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto ma być twarde. 

❷ Wyrobione ciasto podziel na 6 małych kuleczek. Każdą z kuleczek rozwałkuj na cienki placek. Musi być prawie przezroczysty. 

❸ W miseczce wymieszaj miękkie masło z wyciśniętymi ząbkami czonsku. Dopraw solą i odstaw.

❹ Rozgrzej mocno suchą telfonową patelnię. Następnie wkladaj na nią po kolei rozwałkowane placki. Piecz aż, na cieście będą pojawiać się bąble, i lekko się zarumieni, a następnie obróć i podpiecz z drugiej strony tak samo. 

❺ Upieczone i gorącze placki posmaruj masłem czosnkowym  z każdej strony i ułóż na tacy. 


Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty