Kuchenne klasyki - Kotlety nadziewane camembertem i żurawiną
Czasem przychodzi taki czas, że trzeba udoskonalić tradycyjne dania, które dość często witają na naszym stole. Kotlety mielone chyba należą do jednych z wielu takich potraw, które jeżeli pojawiają się zbyt często, to stają się monotonne i zwyczajnie zbrzydną. Dlatego też można nieco pofolgować i ich klasyczną wersję udoskonalić o pyszne nadzienie. U nas takie kotlety pojawiły się w wersji z camembertem i żurawiną, która podkreśliła zdecydowanie smak mięsa. Camembert robi tutaj oczywiście całą robotę, bo jest sam w sobie przepyszny i wypełnia cały smak dania.
Obiad banalny, szybki do zrobienia i na pewno też przypasuje całej rodzinie. Na ten tradycyjny kuchenny klasyk, w nieco innej postaci zostawiam Wam przepis poniżej i cóż... Mogę jedynie życzyć wszystkiego smacznego :)
Porcja: 4 osoby
Czas przygotowania: 30 minut
Co potrzebujemy?
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 czerstwa bułka
mleko do namoczenia bułki
2 jajka
1 niewielka cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
słodka papryka w przyprawie
camembert
garść suszonej żurawiny
bułka tarta do panierowania
ole do smażenia
Sposób przygotowania:
❶ Cebulę obierz i posztakuj na drobno. Bułkę namocz w mleku, aż zmięknie, a następnie odciśnij. Mięso przełóż do osobnej miski. Camembert pokrój w cienkie paski.
❷ Do mięsa dodaj odciśniętą bułkę, poszatkowaną cebulkę, jajka, 1 wyciśnięty ząbek czosnku oraz przyprawy - słodką paprykę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
❸ Uformuj z mięsa kotlety i w każdy włóż kawałek camemberta oraz żurawinę. Obtocz następnie dokładnie w bułce tartej.
❹ Na dużej patelni rozgzej olej i wrzuć kotlety. Smaż na złoto z każdej strony kilka minut bez przykrycia, aby były chrupiące.
❺ Podawaj z ziemniakami i surówką.
Komentarze
Prześlij komentarz