Kuchenne klasyki - Kotlety nadziewane camembertem i żurawiną




Czasem przychodzi taki czas, że trzeba udoskonalić tradycyjne dania, które dość często witają na naszym stole. Kotlety mielone chyba należą do jednych z wielu takich potraw, które jeżeli pojawiają się zbyt często, to stają się monotonne i zwyczajnie zbrzydną. Dlatego też można nieco pofolgować i ich klasyczną wersję udoskonalić o pyszne nadzienie. U nas takie kotlety pojawiły się w wersji z camembertem i żurawiną, która podkreśliła zdecydowanie smak mięsa. Camembert robi tutaj oczywiście całą robotę, bo jest sam w sobie przepyszny i wypełnia cały smak dania.

Obiad banalny, szybki do zrobienia i na pewno też przypasuje całej rodzinie. Na ten tradycyjny kuchenny klasyk, w nieco innej postaci zostawiam Wam przepis poniżej i cóż... Mogę jedynie życzyć wszystkiego smacznego :)


Porcja: 4 osoby

Czas przygotowania: 30 minut

 











Co potrzebujemy?

500 g mięsa mielonego wieprzowego

1 czerstwa bułka

mleko do namoczenia bułki

2 jajka

1 niewielka cebula

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

słodka papryka w przyprawie

camembert

garść suszonej żurawiny

bułka tarta do panierowania

ole do smażenia

Sposób przygotowania:

❶  Cebulę obierz i posztakuj na drobno. Bułkę namocz w mleku, aż zmięknie, a następnie odciśnij. Mięso przełóż do osobnej miski. Camembert pokrój w cienkie paski.

❷ Do mięsa dodaj odciśniętą bułkę, poszatkowaną cebulkę, jajka, 1 wyciśnięty ząbek czosnku oraz przyprawy - słodką paprykę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.

❸ Uformuj z mięsa kotlety i w każdy włóż kawałek camemberta oraz żurawinę. Obtocz następnie dokładnie w bułce tartej. 

❹ Na dużej patelni rozgzej olej i wrzuć kotlety. Smaż na złoto z każdej strony kilka minut bez przykrycia, aby były chrupiące. 

❺ Podawaj z ziemniakami i surówką.

Smacznego! :)

Komentarze

Popularne posty