Kruche maślane ciasteczka słodzone miodem
Luty jest podobno miesiącem miłości, bo przecież świętujemy w nim walentynki ;d. Kto świętuje, ten świętuje, ale pretekst do miłego spędzenia czasu tylko we dwoje jest! Oczywistym jest tutaj wspólne wyjście, romantyczna kolacja w towarzystwie wina albo innych trunków, albo coś na osłodę ducha i ciała. Co prawda u nas żadnego romantycznego świętowania nie celebrujemy, ale wrzucam pomysł na coś w klimacie - maślane serduszka słodzone miodem - delikatny walentynkowy akcent przecież jest :).
Ciasteczka są proste w przygotowaniu, bez cukru, więc będą idealnym pomysłem również dla dzieciaków, którym u nas zdecydowanie przypadły do gustu. Dlatego jeżeli lubicie sobie pokombinować w kuchni, to zostawiam Was z tym walentynkowym przepisem!
Porcja: ok. 30 sztuk
Czas przygotowania: 30 minut
Co potrzebujemy?
2 szklanki mąki pszennej
100 g masła
1 jajko
pół szklanki miodu płynnego
Sposób przygotowania:
❶ Z podanych składników zagnieć dokładnie ciasto na gładką masę. Owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na 1 h.
❷ Po tym czasie ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 3 mm. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj z foremki ciasteczka i ukłaadaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
❸ Nagrzej piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu. Piecz ciasteczka do zarumienienia delikatnego (w zależności od ich grubości), do 10 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz