Kruche maślane ciasteczka słodzone miodem



Luty jest podobno miesiącem miłości, bo przecież świętujemy w nim walentynki ;d. Kto świętuje, ten świętuje, ale pretekst do miłego spędzenia czasu tylko we dwoje jest! Oczywistym jest tutaj wspólne wyjście, romantyczna kolacja w towarzystwie wina albo innych trunków, albo coś na osłodę ducha i ciała. Co prawda u nas żadnego romantycznego świętowania nie celebrujemy, ale wrzucam pomysł na coś w klimacie - maślane serduszka słodzone miodem  - delikatny walentynkowy akcent przecież jest :).

Ciasteczka są proste w przygotowaniu, bez cukru, więc będą idealnym pomysłem również dla dzieciaków, którym u nas zdecydowanie przypadły do gustu. Dlatego jeżeli lubicie sobie pokombinować w kuchni, to zostawiam Was z tym walentynkowym przepisem!

Porcja: ok. 30 sztuk

Czas przygotowania: 30 minut








Co potrzebujemy?


2 szklanki mąki pszennej

100 g masła

1 jajko

pół szklanki miodu płynnego


Sposób przygotowania:

Z podanych składników zagnieć dokładnie ciasto na gładką masę. Owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na 1 h. 

Po tym czasie ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 3 mm. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj z foremki ciasteczka i ukłaadaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu. Piecz ciasteczka do zarumienienia delikatnego (w zależności od ich grubości), do 10 minut.


Komentarze

Popularne posty