Pieczone pierogi z nadzieniem po meksykańsku





Jak się macie w tym nowym roku 2020? Witam Was w  nowej dekadzie pierwszym postem, który odrazu będzie idealnie pasował do karnawałowych propozycji. Dla tych co kochają pierogi, zdecydowanie przypasuje on do gustu, ale trzeba w tym miejscu odrazu dodać, że propozycja ich podania odbiega od świątecznych standardów i smakuje niecodziennie i przepysznie!

Dziś na naszych talerzach zagościły pierogi pieczone z meksykańskim nadzieniem. Przyznam szczerze, że pierwszy raz odważyłam się wziąć za przygotowanie pierogów, gdyż jakoś nigdy nie było mi z nimi po drodze. U nas nie są one również świąteczną tradycją, więc powodów do ich "nierobienia" było całe mnóstwo. Ale po ich dzisiejszym przygotowaniu i skonsumowaniu z całą rodziną, zdecydowanie będę przygotowywać je częściej. Te pieczone, podane z sosem czosnkowym, smakowały rewelacyjnie i w całości zniknęły z naszych talerzy. Więc mogę z czystym sumieniem sprzedać Wam przepis na to cudo i zaprosić na pyszną ucztę do kuchni :)


Porcja: 6 osób

Czas przygotowania: 1h










Co potrzebujemy?


CIASTO

600 g mąki pszennej

2 jajka

4 łyżki śmietany

300 g masła

0,5 łyżeczku soli

FARSZ

500 g piersi z kurczaka

pół puszki fasoli czerwonej

2 średnie cebule

słodka papryka

chilli

kumin rzymski

3 ząbki czosnku

sól, pieprz

oliwa z oliwek


Sposób przygotowania:

➊ Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pocięte zimne masło, jajka, śmietanę i dopraw solą. Szybko ugnieć ciasto na gładką kulę i urabiaj aż składniki się połączą. Odstaw do lodówki na godzinę.

➋ W tym czasie przygotuj farsz. Opłukane i osuszone piersi z kurczaka pokrój na bardzo małe kawałki, odsącz fasolę i również pokrój na malutkie kawałki, a cebulę obierz i poszatkuj na drobno. 

➌ Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć cebulę i zeszklij, następnie dodaj kurczaka i smaż aż się zarumieni. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, chilli i kuminem rzymskim. Wymieszaj i wrzuć na koniec czerwoną fasolę. Dorzuć wyciśnięte ząbki czosnku i ponownie wymieszaj. Duś pod przykryciem chwilę. 

➍ Ciasto wyciągnij z lodówki, rozwałkuj na stolnicy i wycinaj duże okręgi (najlepiej formą lub szklanką). Na każdy nakładaj łyżkę farszu i składaj na pół. Małym widelcem zaciskaj końce pieroga, tworząc znaną im formę. 

➎ Pierogi wyłóż na blachę wyłożoną pergaminem. Posmaruj mlekiem i posyp słodką papryką. Piecz ok. 20 minut w 180  stopniach, aż się przypieką.

➏ Podawaj z dowolnym sosem. 


Smacznego! :)

Komentarze

Popularne posty