Pieczone pierogi z nadzieniem po meksykańsku
Jak się macie w tym nowym roku 2020? Witam Was w nowej dekadzie pierwszym postem, który odrazu będzie idealnie pasował do karnawałowych propozycji. Dla tych co kochają pierogi, zdecydowanie przypasuje on do gustu, ale trzeba w tym miejscu odrazu dodać, że propozycja ich podania odbiega od świątecznych standardów i smakuje niecodziennie i przepysznie!
Dziś na naszych talerzach zagościły pierogi pieczone z meksykańskim nadzieniem. Przyznam szczerze, że pierwszy raz odważyłam się wziąć za przygotowanie pierogów, gdyż jakoś nigdy nie było mi z nimi po drodze. U nas nie są one również świąteczną tradycją, więc powodów do ich "nierobienia" było całe mnóstwo. Ale po ich dzisiejszym przygotowaniu i skonsumowaniu z całą rodziną, zdecydowanie będę przygotowywać je częściej. Te pieczone, podane z sosem czosnkowym, smakowały rewelacyjnie i w całości zniknęły z naszych talerzy. Więc mogę z czystym sumieniem sprzedać Wam przepis na to cudo i zaprosić na pyszną ucztę do kuchni :)
Porcja: 6 osób
Czas przygotowania: 1h
Co potrzebujemy?
CIASTO
600 g mąki pszennej
2 jajka
4 łyżki śmietany
300 g masła
0,5 łyżeczku soli
FARSZ
500 g piersi z kurczaka
pół puszki fasoli czerwonej
2 średnie cebule
słodka papryka
chilli
kumin rzymski
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
➊ Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pocięte zimne masło, jajka, śmietanę i dopraw solą. Szybko ugnieć ciasto na gładką kulę i urabiaj aż składniki się połączą. Odstaw do lodówki na godzinę.
➋ W tym czasie przygotuj farsz. Opłukane i osuszone piersi z kurczaka pokrój na bardzo małe kawałki, odsącz fasolę i również pokrój na malutkie kawałki, a cebulę obierz i poszatkuj na drobno.
➌ Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć cebulę i zeszklij, następnie dodaj kurczaka i smaż aż się zarumieni. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, chilli i kuminem rzymskim. Wymieszaj i wrzuć na koniec czerwoną fasolę. Dorzuć wyciśnięte ząbki czosnku i ponownie wymieszaj. Duś pod przykryciem chwilę.
➍ Ciasto wyciągnij z lodówki, rozwałkuj na stolnicy i wycinaj duże okręgi (najlepiej formą lub szklanką). Na każdy nakładaj łyżkę farszu i składaj na pół. Małym widelcem zaciskaj końce pieroga, tworząc znaną im formę.
➎ Pierogi wyłóż na blachę wyłożoną pergaminem. Posmaruj mlekiem i posyp słodką papryką. Piecz ok. 20 minut w 180 stopniach, aż się przypieką.
➏ Podawaj z dowolnym sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz