Krem z cebuli z czosnkowymi grzankami
Co się sprawdzi na zimowy, szybki i sycący obiad? Najprostszym rozwiązaniem w ciągu zabieganego tygodnia jest zazwyczaj zupa - można przecież ją szybko odgrzać, dołożyć ulubione dodatki i voila! Zjedzone w pięć minut, mycia za dużo nie ma i do tego obiad z głowy ;).
Co jest najważniejsze w takich zimnych dniach, aby obiad był też treściwy, a ten który Wam proponuje jest... ojjj naprawde sycący, a do tego przepyszny!! Kremowa zupa z cebuli z dodatkiem czosnkowych grzanek jest wręcz idealnym pomysłem na zimowe popołudnie!
Porcja: 6 osób
Czas przygotowania: 1h
Co potrzebujemy?
1 kg białej cebuli
2 marchewki
kawałek selera
1 pietruszka
kawałek pora
liście laurowe
ziele angielskie
2 trójkąciki sera śmietankowego
2 duże ząbki czosnku
porcja rosołowa
sól, pieprz
oliwa z oliwek
pół szklanki zółtego sera startego
Grzanki:
2 kromki białego pieczywa
2 łyżki masła
1 łyżka oregano
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania?
❶ Do dużego garnka wlej 2 l wody, włóż umytą i osuszoną porcję rosołową, a następnie gotuj ok. 20 minut pod przykryciem, zdejmując w międzyczasie zbierające się szumowiny.
❷ Obierz warzywa i dodaj je do rosołu. Dopraw lyżeczeką soli, zielem angielskim i liściem laurowym i goruj przez kolejne 20 minut na wolnym ogniu.
❸ Cebule obierz i pokrój w piórka. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć cebulę. Zeszklij ją na patelni i pod koniec dodaj wyciśnięte ząbki czosnku. Zamieszaj i odstaw/
❹ Z bulionu wyciągnij wszystkie warzywa, oprócz marchewki i mięso. Dodaj cebulę z czosnkiem, i zagotuj po przykryciem kolejne 10 minut. Dodaj następnie serki topione i ponownie zagotuj, aż się rozpuszczą.
❺ Zupę dopraw solą i pieprzem, a następnie zblenduj na gładki krem.
❻ Chleb pokrój w kwadraciki i przełóż do miseczki. Dodaj oliwę z oliwek, wyciśniete ząbki czosnku i oregano. Dokładnie wymieszaj. Podpraż grzanki na suchej patelni, aż się zezłocą.
❼ Zupę podawaj posypaną żółtym serem i z grzankami.
Komentarze
Prześlij komentarz