Sernik z dynią - idealny na świąteczny stół!
No i mamy grudzień! Jeden z moich najulubieńszych miesięcy w roku. Chyba nikt nie musi pytać dlaczego, prawda? Bo wielkimi krokami zbliżają się Święta, bo można pić litrami grzane wino,i przede wszystkim można cieszyć się współnymi chwilami z rodziną w cudownej świątecznej aurze. No nie ma nic cudowniejszego! Dlatego już teraz wrzucam coś ze świątecznych przepisów - a mianowicie sernik z dynią na maślanych ciasteczkach!
Przepis na sernik znalazłam całkiem przypadkiem w książce kucharskiej, wycięty juz dawno z jakieś gazety, aczkolwiek nieco go zmodyfikowałam według własnego uznania, oczywiście z nieocenioną pomocą mojej kochanej przyjaciółki ze Wściekłych Ciastek, u której możecie nabyć już gotowe słodkości na Święta, jeżeli nie zamierzacie się nie napracowywać w kuchni w tym roku ;).
Odnośnie tego przepisu muszę jednak powiedzieć jedno - dyni tutaj absolutnie nie czuć, ale nadała ona dużą lekkość sernikowi, więc pod tym względem zadziałała znakomicie!
Jeżeli więc szukacie pomysłu na tegoroczny sernik - to służę pomocą :)
Porcja: 1 okrągła blacha o średnicy 23 cm
Czas przygotowania: 2 h
Co potrzebujemy?
1 kg twarogu zmielonego na sernik
500 g ugotowanej i zblendowanej na gładko dyni
250 g ciasteczek maślanych
130 g masła
1 łyżeczka cynamonu
250 g cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 jajek
cukier puder po posypania
Sposób przygotowania:
➊ Ciasteczka maślane pokrusz w miesce na bardzo drobno. Dodaj rotopione masło, cynamon i dokładnie wymieszaj. Przygotuj formę i nasmaruj ją masłem, a następnie wyłóż ciasto na dno formy i schłodź w lodówce ok. 20 minut
➋ Do drugiej miski przełóż dynię, odsączoną z wody, dodaj twaróg, jajka, cukier, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wszystko zmiksuj na gładką masę.
➌ Masę sernikową wylej do formy i piecz w piekarniku w 150 stopniach (ja piekłam w 180 stopniach i sernik niestety pękł) ok. 1 godz. i 15 minut, aż masa stęgnie.
➍ Po wystudzeniu włóż do lodówki i przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz