Tagiatelle w sosie cukiniowo-śmietanowym z kurczakiem





Hello!

Szukacie pomysłu na coś pysznego na obiad? Służę Wam dzisiaj pomocą i serwuję na Wasze talerze makaron tagiatelle w pysznym sosie cukiniowo-śmietanowym z kurczakiem. Jesień trzyma się nas bardzo kurczowo, a więc musi być też jej odzwierciedlenie na naszych talerzach! Makaron, który Wam przedstawiam prezentuje się bardzo jesiennie, dlatego idealnie będzie pasował na listopadowy obiad :) Jest do tego przepyszny, dlatego zostawiam Was z przepisem i cóż... życzę smacznego!

Porcja: 3 osoby

Czas przygotowania: 30 minut









Co potrzebujemy?


1 duża cukinia

150 g śmietany 18%

2 piersi z kurczaka

1 łyżeczka bazylii

1 łyżeczka słodkiej papryki

400 g makaronu tagiatelle

oliwa z oliwek

sól, pieprz ziołowy


Sposób przygotowania:

➊  Piersi z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w średnią kostkę. Przełóż do miseczki, dodaj oliwy z oliwek, słodkiej papryki i obficie dopraw solą i pieprzem. Odstaw na chwilę.

➋  Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i wrzuć kurczaka. Smaż na średnim ogniu, aż się ładnie zarumieni. Dodaj do kurczaka śmietanę i zmniejsz ogień.

➌ Cukinię dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach cukinię wraz ze skórką i dodaj ją do kurczaka w śmietanie. Dokładnie wymieszaj, przykryj i gotuj na malym ogniu 10 minut.

➍ Sos dopraw solą, pieprzem i suszoną bazylią. Makaron tagiatelle ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dorzuć go do sosu i całość dokładnie wymieszaj. Makaron przełóż na talerze i udekoruj świeżą bazylią. 


Smacznego :)


Komentarze

Popularne posty