Tagiatelle w sosie cukiniowo-śmietanowym z kurczakiem
Hello!
Szukacie pomysłu na coś pysznego na obiad? Służę Wam dzisiaj pomocą i serwuję na Wasze talerze makaron tagiatelle w pysznym sosie cukiniowo-śmietanowym z kurczakiem. Jesień trzyma się nas bardzo kurczowo, a więc musi być też jej odzwierciedlenie na naszych talerzach! Makaron, który Wam przedstawiam prezentuje się bardzo jesiennie, dlatego idealnie będzie pasował na listopadowy obiad :) Jest do tego przepyszny, dlatego zostawiam Was z przepisem i cóż... życzę smacznego!
Porcja: 3 osoby
Czas przygotowania: 30 minut
Co potrzebujemy?
1 duża cukinia
150 g śmietany 18%
2 piersi z kurczaka
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka słodkiej papryki
400 g makaronu tagiatelle
oliwa z oliwek
sól, pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
➊ Piersi z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w średnią kostkę. Przełóż do miseczki, dodaj oliwy z oliwek, słodkiej papryki i obficie dopraw solą i pieprzem. Odstaw na chwilę.
➋ Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i wrzuć kurczaka. Smaż na średnim ogniu, aż się ładnie zarumieni. Dodaj do kurczaka śmietanę i zmniejsz ogień.
➌ Cukinię dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach cukinię wraz ze skórką i dodaj ją do kurczaka w śmietanie. Dokładnie wymieszaj, przykryj i gotuj na malym ogniu 10 minut.
➍ Sos dopraw solą, pieprzem i suszoną bazylią. Makaron tagiatelle ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dorzuć go do sosu i całość dokładnie wymieszaj. Makaron przełóż na talerze i udekoruj świeżą bazylią.
Komentarze
Prześlij komentarz