Śniadaniowa pasta z dyni i suszonych pomidorów



Witam Was w ten listopadowy czas przepisem na pyszne i bardzo zdrowe śniadanie z wykorzystaniem, jeszcze sezonowej dyni. Za oknami pełna jesień, a takie pyszności jeszcze bardziej ją akcentują i sprawiają, że staje się ona jeszcze piękniejsza.

Pasta, którą przygotowałam ma konsystencje musu, więc jest przez to bardzo lekka, ale naprawdę pyszna! Wzbogaciłam ją opaloną wcześniej cebulą i suszonymi pomidorami, które zdecydowanie robią tutaj klimat. Taki prosty przepis, a pyszne śniadanie na stole gotowe! Do tego świeże pieczywo, ulubiona aromatyczna kawa i można wspaniale rozpocząć dzień!

Smacznego! ;)

Porcja: 4 osoby

Czas przygotowania: 30 minut





 


Co potrzebujemy?


1/4 miąższu dyni

4 suszone pomidory

1 niewielka cebula

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

słodka papryka w proszku - łyżeczka

oliwa z oliwek


Sposób przygotowania:

❶ Miąższ dyni pokrój w kawałki i gotuj w osolonej wodzie, aż dynia zmięknie. Cebulę obierz, opal ją nad palnikiem, aż się pięknie zarumieni i następnie wrzuć ją do gotującej się dyni. Czas gotowania to ok. 15 minut.

❷ Ugotowaną dynię przełóż do miski wraz z cebulą, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku, suszone pomidory z odrobiną oliwy z oliwek oraz sól, pieprz i słodką paprykę.

❸ Całość zblenduj na gładką masę, aż powstanie konsystencja pasty. 


Smacznego! :)

Komentarze

Popularne posty