Śniadaniowa pasta z dyni i suszonych pomidorów
Witam Was w ten listopadowy czas przepisem na pyszne i bardzo zdrowe śniadanie z wykorzystaniem, jeszcze sezonowej dyni. Za oknami pełna jesień, a takie pyszności jeszcze bardziej ją akcentują i sprawiają, że staje się ona jeszcze piękniejsza.
Pasta, którą przygotowałam ma konsystencje musu, więc jest przez to bardzo lekka, ale naprawdę pyszna! Wzbogaciłam ją opaloną wcześniej cebulą i suszonymi pomidorami, które zdecydowanie robią tutaj klimat. Taki prosty przepis, a pyszne śniadanie na stole gotowe! Do tego świeże pieczywo, ulubiona aromatyczna kawa i można wspaniale rozpocząć dzień!
Smacznego! ;)
Porcja: 4 osoby
Czas przygotowania: 30 minut
Co potrzebujemy?
1/4 miąższu dyni
4 suszone pomidory
1 niewielka cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
słodka papryka w proszku - łyżeczka
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
❶ Miąższ dyni pokrój w kawałki i gotuj w osolonej wodzie, aż dynia zmięknie. Cebulę obierz, opal ją nad palnikiem, aż się pięknie zarumieni i następnie wrzuć ją do gotującej się dyni. Czas gotowania to ok. 15 minut.
❷ Ugotowaną dynię przełóż do miski wraz z cebulą, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku, suszone pomidory z odrobiną oliwy z oliwek oraz sól, pieprz i słodką paprykę.
❸ Całość zblenduj na gładką masę, aż powstanie konsystencja pasty.
Komentarze
Prześlij komentarz