Cordon bleu
W ten ponury deszczowy pażdziernik witam Was przepisem na niezbyt dietetyczny, ale za to bardzo sycący obiad domowy - czyli kotlet! Jednak nie jest on typowy, a zwany kotletem szwajcarskim - coron bleu. Mięsko składane w kieszonkę nadziewane serem, szynką i panierowane w bułce tartej, przypomina prawie nasz tradycyjny schabowy kotlet. Ma on jednak pyszną niespodziankę w środku, dlatego będzie idealną propozycją do podania na niedzielny, uroczysty obiad.
Ja kotlety podałam z puree ziemniaczanym i domową surówką z kapusty. Tradycyjny polski obiad przecież musi czasem się pojawić ;)
A więc smacznego!
Porcja: 4 osoby
Czas przygotownia: 30 minut
Co potrzebujemy?
0,5 kg schabu bez kości
plastry sera żółtego
plastry szynki wieprzowej
2 jajka
bułka tarta
mąka pszenna
sól, pieprz
olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
❶ Mięso dokładnie opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój schab na cienke plastry i dodatkowo możesz rozbić je delikatnie, żeby nie były za grube. Każdy płat mięsa oprósz solą i pieprzem i odstaw.
❷ Przygotuj w jednym talerzu mąkę, w drugim rozbełtane jajka i w trzecim bułkę tartą. Na każdy plaster mięsa układaj plaster szynki i sera żółtego. Następnie złóż na pół, tak aby zrobiła się kieszonka. W takiej formie mięso obtocz najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej.
❸ Rozgrzej na patelni olej i smaż kotlety aż do zarumienienia. Z każdej strony oprósz dodatkowo solą.
❹ Podawaj z ziemniakami i surówką.
Komentarze
Prześlij komentarz