Cordon bleu




W ten ponury deszczowy pażdziernik witam Was przepisem na niezbyt dietetyczny, ale za to bardzo sycący obiad domowy - czyli kotlet! Jednak nie jest on typowy, a zwany kotletem szwajcarskim - coron bleu. Mięsko składane w kieszonkę nadziewane serem, szynką i panierowane w bułce tartej, przypomina prawie nasz tradycyjny schabowy kotlet. Ma on jednak pyszną niespodziankę w środku, dlatego będzie idealną propozycją do podania na niedzielny, uroczysty obiad.

Ja kotlety podałam z puree ziemniaczanym i domową surówką z kapusty. Tradycyjny polski obiad przecież musi czasem się pojawić ;)

A więc smacznego!

Porcja: 4 osoby

Czas przygotownia: 30 minut







Co potrzebujemy?


0,5 kg schabu bez kości

plastry sera żółtego

plastry szynki wieprzowej

2 jajka

bułka tarta

mąka pszenna

sól, pieprz

olej rzepakowy 


Sposób przygotowania:


❶ Mięso dokładnie opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój schab na cienke plastry i dodatkowo możesz rozbić je delikatnie, żeby nie były za grube. Każdy płat mięsa oprósz solą i pieprzem i odstaw. 

❷ Przygotuj w jednym talerzu mąkę, w drugim rozbełtane jajka i w trzecim bułkę tartą. Na każdy plaster mięsa układaj plaster szynki i sera żółtego. Następnie złóż na pół, tak aby zrobiła się kieszonka. W takiej formie mięso obtocz najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. 

❸ Rozgrzej na patelni olej i smaż kotlety aż do zarumienienia. Z każdej strony oprósz dodatkowo solą. 

❹ Podawaj z ziemniakami i surówką. 


Smacznego! :)

Komentarze

Popularne posty