Śmietankowy sernik z konfiturą malinową
Przyznaję - jestem fanatyczką serników w każdej postaci. Zdecydowanie wolę jednak, jak ktoś je dla mnie przyrządza, a mam tu na myśli moją ukochaną i niezastąpioną Przyjaciółkę ze Wściekłych Ciastek, która mnie nimi dość regularnie tuczy. A uwierzcie mi, z jej sernikiem bazyliowym nie ma równych - oj tak! Kto spróbuje, ten wie o czym mówie :).
Czasem jednak warto pokusić się przygotowaniem jakiś słodkości w zaciszu domowym - i tym razem (choć było to już dość dawno - przepis wrzucam dopiero teraz) postanowiłam przygotować i ja sernik własnej roboty - drugi w moim życiu!! Sernik wymieszany jest z kremówką, więc jest niezwykle aksamitny. Podałam go z gotową konfiturą malinową, która idealnie tu pasuje. Przepis ten wzięłam ze starego zeszytu mojej mamy, pisany jeszcze na maszynie do pisania. A że wyszedł niezwykle pyszny, dlatego postanowiłam się z Wami podzielić tym przepisem i tutaj.
Smacznego! :)
Porcja: jedna okrągła blacha do pieczenia
Czas przygotowania: 1,5 h
Co potrzebujemy?
1 kg twarogu na sernik
4 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
150 g cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 l kremówki 36%
konfitura malinowa
Sposób przygotowania:
❶ Oddziel żółtka od białek. Dodaj je do twarogu wraz z cukrem oraz cukrem waniliowym i dokładnie utrzyj na gładką masę.
❷ Dodaj do masy mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Miksuj do połączenia się składników.
❸ Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Osobno ubij śmietanę kremówkę. Dodaj biała i ubitą śmietaną do twarogu i delikatnie wymieszaj. Wysmaruj tortownicę tłuszczem i przełóż do niej gotową masę.
❹ Sernik piecz godzinę w 180 stopniach. Po ostudzeniu posmaruj wierzch konfiturą malinową.
Komentarze
Prześlij komentarz