Bruchetta z mozzarellą i warzywami
Hello!
Dzisiaj wrzucam wpis idealny na śniadanie, kolacje czy też imprezową przekąskę, dlatego przed weekendem jak znalazł! A na tapecie pojawiła się bruchetta - przepyszna włoska bagietka aromatyzowana czosnkiem i zapiekana z warzywami. Po prostu cudo! U mnie na śniadanie sprawdziwło się idealnie i z pewnością bardzo często będzie gościć na naszym stole, ponieważ jest cudownie przepyszna! Nie potrzeba wielu składników, a tak naprawdę można ją przyrządzić z tego, co się ma aktualnie w lodówce, więc rządzi tutaj w zupełności własna inwencja twórcza. Ja Wam podam pomysł na moją bruchettę, z moimi ukochanymi składnikami, które zawsze wyjdą dobre i zawsze będą smakować tak jak trzeba. Wegetariańskie, pyszne śniadanie na stole! Do schrupania w ogrodzie przy kawce, aby korzystać w pełni z końcówki lata. Nic przecież nie trwa wiecznie ;)
Porcja: 3 osoby
Czas przygotowania: 20 minut
Co potrzebujemy?
4 bułki pełnoziarniste podłużne
2 opakowania mozzarelli
1/3 szklanki oliwy z oliwek
3 duże ząbki czosnku
1/3 szklanki ketchupu
1 duża cebula
pomidorki koktajlowe
świeża bazylia
suszone oregano
suszone zioła prowansalskie
odrobina chilli
sól
Sposób przygotowania:
❶ Bułki przekrój na pół. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z wyciśniętymi ząbkami czosnku. Nasącz każdą część bułek tą mieszanką.
❷ Następnie bułki wysmaruj naprawdę cieńką warstwą ketchupu, nałóż pokrojoną w plastry mozzarellę i posyp oregano oraz chilli do smaku.
❸ Cebulę pokroj w bardzo drobną kostkę. Pomidorki umyte rownież pokrój na małe kawałki i rozłóż je wraz z cebulką na bułkach. Posyp ziołami prowansalskimi i dopraw solą.
❹ Bułki piecz w piekarniku nagrzanym do 140 stopni niecałe 10 minut, żeby był chrupiące, a ser się stopił. Podawaj ciepłe, udekorowane świeżą bazylią.
Komentarze
Prześlij komentarz