Makaron soba z kurczakiem, warzywami i sezamem





Na tą nieprzyjemną, chłodną, zupełnie odbiegającą od gorącego lata pogodę, wrzucam przepis na coś pyszniutkiego, co przeniesie Was smakiem w azjatyckie rejony - aż do Japonii. Bowiem na talerzu zagościł właśnie makaron pochodzący z tego kraju - czyli gryczany makaron soba. Muszę przyznać, że pierwszy raz miałam okazję go przygotować, ale na pewno nie ostatni! Wpasował się rewelacyjnie w nasze gusta kulinarne i chyba podbił ostatnie orientalne dania, które dość często pojawiają się na naszym stole.

Makaron jest niezwykle lekki, ale też sycący, więc wystarczy zjeść go naprawdę niewiele. Z pewnością będzie pasował nie tylko do dań na cieło, ale też do wielu sałatek i innych dań na zimno. Danie, które przygotowłam bazuje na sosie sojowym i sporej ilości kolendry, która sprawdza się tutaj po prostu fenomenalnie!!!

Tymczasem zostawiam Was z przepisem i zapraszam... do kuchni ;)

Porcja: 4 osoby

Czas przygotowania: 30 minut













Co potrzebujemy?


opakowanie makaronu soba

1 duża pierś z kurczaka

1 czerwona papryka

1 cm korzenia imbiru

2 ząbki czosnku

1 cebula

pół szklanki sosu sojowego

pęczek świeżej kolendry

biały sezam

sól, pieprz

1 łyżeczka suszonego chilli

olej kokosowy

Sposób przygotowania:


❶ Pierś z kurczaka dokładnie umyj i osusz,a następnie pokrój na podłużne paski. Dopraw obficie solą i pieprzem. W misce wymieszaj olej kokosowy z wyciśniętymi ząbkami czosnku, startym imbirem i chilli. Dodaj kurczaka i odstaw do lodówki na min. 20 minut.

❷ Makaron soba ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, w osolonej wodzie.

❸ W woku rozgrzej kolejną łyżkę oleju kokosowego i wrzuć na rozgrzany pokrojoną w piórka cebulę. Smaż, aż się zeszkli i następnie dodaj zamarynowanego kurczaka. Smaż aż nabierze złotego koloru. Dodaj pokrojoną w paski paprykę, posiekaną połowę pęczka kolendry, podlej odrobiną wody i duś, aż papryka zmięknie. 

❹ Dodaj do kurczaka i warzyw makaron soba, dopraw sosem sojowy i podlej znowu odrobiną wody lub bulionem drobiowym, jeżeli masz pod ręką. Jeżeli dodasz wody, posól danie i dopraw chilli, a następnie duś ok. 5 minut, aż smaki przejdą. 

❺ Na sam koniec dopraw danie świeżą kolendrą, wymieszaj całość i przełóż na talerze. Posyp białym sezamem.


Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty