Makaron soba z kurczakiem, warzywami i sezamem
Na tą nieprzyjemną, chłodną, zupełnie odbiegającą od gorącego lata pogodę, wrzucam przepis na coś pyszniutkiego, co przeniesie Was smakiem w azjatyckie rejony - aż do Japonii. Bowiem na talerzu zagościł właśnie makaron pochodzący z tego kraju - czyli gryczany makaron soba. Muszę przyznać, że pierwszy raz miałam okazję go przygotować, ale na pewno nie ostatni! Wpasował się rewelacyjnie w nasze gusta kulinarne i chyba podbił ostatnie orientalne dania, które dość często pojawiają się na naszym stole.
Makaron jest niezwykle lekki, ale też sycący, więc wystarczy zjeść go naprawdę niewiele. Z pewnością będzie pasował nie tylko do dań na cieło, ale też do wielu sałatek i innych dań na zimno. Danie, które przygotowłam bazuje na sosie sojowym i sporej ilości kolendry, która sprawdza się tutaj po prostu fenomenalnie!!!
Tymczasem zostawiam Was z przepisem i zapraszam... do kuchni ;)
Porcja: 4 osoby
Czas przygotowania: 30 minut
Co potrzebujemy?
opakowanie makaronu soba
1 duża pierś z kurczaka
1 czerwona papryka
1 cm korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
1 cebula
pół szklanki sosu sojowego
pęczek świeżej kolendry
biały sezam
sól, pieprz
1 łyżeczka suszonego chilli
olej kokosowy
Sposób przygotowania:
❶ Pierś z kurczaka dokładnie umyj i osusz,a następnie pokrój na podłużne paski. Dopraw obficie solą i pieprzem. W misce wymieszaj olej kokosowy z wyciśniętymi ząbkami czosnku, startym imbirem i chilli. Dodaj kurczaka i odstaw do lodówki na min. 20 minut.
❷ Makaron soba ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, w osolonej wodzie.
❸ W woku rozgrzej kolejną łyżkę oleju kokosowego i wrzuć na rozgrzany pokrojoną w piórka cebulę. Smaż, aż się zeszkli i następnie dodaj zamarynowanego kurczaka. Smaż aż nabierze złotego koloru. Dodaj pokrojoną w paski paprykę, posiekaną połowę pęczka kolendry, podlej odrobiną wody i duś, aż papryka zmięknie.
❹ Dodaj do kurczaka i warzyw makaron soba, dopraw sosem sojowy i podlej znowu odrobiną wody lub bulionem drobiowym, jeżeli masz pod ręką. Jeżeli dodasz wody, posól danie i dopraw chilli, a następnie duś ok. 5 minut, aż smaki przejdą.
❺ Na sam koniec dopraw danie świeżą kolendrą, wymieszaj całość i przełóż na talerze. Posyp białym sezamem.
Komentarze
Prześlij komentarz