Ziarniste bułeczki z jajkiem sadzonym i bekonem
Hello!
Zaszło słońce, więc czas zaszyć się na chwilę w domu i odpocząć od upału przy pysznym, sytym i dającym kopa na cały dzień śniadaniu. A na takie dni poleca się pyszną ziarnistą bułkę, podaną z jajkiem sadzonym, bekonem i cebulką.
Proste, klasyczne, a jakże pyszne śniadanie! W sam raz na wspólne, rodzinne spędzenie czasu w sobotę albo w niedzielę, przy aromatycznej, pięknie pachnącej w całym domu kawie już od samego rana! Dlatego jeżeli macie ochotę pocelebrować jeszcze milej te wspólne chwile, to takie śniadanie będzie ich cudnym kompanem, dlatego zostawiam Was z przepisem i życzę smacznego!
Porcja: 2 osoby
Czas przygotowania: 20 minut
Co potrzebujemy?
2 zianiste bułki
2 jajka
pół małej czerwonej cebuli
2 liście sałaty
4 plasty bekonu
świeży szczypiorek
sól, pieprz
masło
Sposób przygotowania:
❶ Bułki ziarniste przekrój w połowie, nie rozkrawając ich do końca i posmaruj spody masłem. Rozgrzej piekarnik i bułki podgrzej chwilę, aż będą ciepłe.
❷ W tym czasie cebulę pokrój w cienkie piórka. Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła i zeszklij delikatnie cebulę. Następnie przełóż ją na ręcnzik papierowy, aby odsączyć sporą ilość tłuszczu.
❸ Na tej samej patelni podsmaż plastry bekonu, aż zrobią się zarumienione i lekko chrupiące.
❹ Na osobnej patelni rozgrzej ponownie 1 łyżkę masła i wbij na nierogzrzane 2 jajka. Smaż na średnim ogniu, aż jajka się zetną. Na końcu oprósz solą i pieprzem.
❺ Na ciepłe bułeczki z masłem powkladaj po kolei liść sałaty, plastry bekonu, jajko sadzone i podsmażoną cebulkę. Posyp świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz