Krem z zielonych szparagów ze słonecznikiem
Hello!
Zapewne większość z nas bez wątpienia nieustannie zastanawia się co zjeść na obiad w takie upały. Tak naprawdę można jeść same owoce - arbuzy, truskawki, czereśnie i inne dobrodziejstwa lata, ale przecież coś konkretnego też trzeba jeść, prawda? Na obiad polecacją się więc kremy z różnych warzyw. A dziś w roli głównej krem z zielonych szparagów podany z prażonym słonecznikiem. Lekki, pyszny i bardzo zdrowy obiad zaledwnie w 30 minut.
To co? Smacznego! :)
Porcja: 4 osoby
Czas przygotowania: 30 minut
Co potrzebujemy?
2 l bulionu warzywnego
1 kg zielonych szparagów
2 duże ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
gałka muszkatałowa
1 łyżka śmietany
sól, pieprz
słonecznik łuskany
2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
❶ Gotuj bulion warzywny na pęczku włoszczyzny, doprawiając liściem laurowym i zielem angielskim. Dodaj pokrojonego w kostki ziemniaka.
❷ Szparagi umyj i odłam zdrętwiałe końcówki. Odetnij też główki szparagów i odłóż na bok.
❸ Na patelni rozgrzej masło i podsmaż pokrojoną drobno cebukę. Smaż aż się zeszkli i dodaj 2 wyciśnięte ząbki czosnku. Smaż ok. 3 minuty.
❹ Do gotującego bulionu dodaj łodygi szparagów i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Gotuj ok. 10 minut i dodaj główki szparagów. Gotuj kolejne 5 min aż szparagi zmiękną. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Zblenduj na gładki krem. Dodaj łyżkę śmietany i zamieszaj.
❺ Na suchej patelni podpraż słonecznik. Nałóż na talerze krem i dodaj słonecznik.
Komentarze
Prześlij komentarz