Krem z zielonych szparagów ze słonecznikiem





Hello!

Zapewne większość z nas bez wątpienia nieustannie zastanawia się co zjeść na obiad w takie upały. Tak naprawdę można jeść same owoce - arbuzy, truskawki, czereśnie i inne dobrodziejstwa lata, ale przecież coś konkretnego też trzeba jeść, prawda? Na obiad polecacją się więc kremy z różnych warzyw. A dziś w roli głównej krem z zielonych szparagów podany z prażonym słonecznikiem. Lekki, pyszny i bardzo zdrowy obiad zaledwnie w 30 minut.

To co? Smacznego! :)

Porcja: 4 osoby

Czas przygotowania: 30 minut






Co potrzebujemy?


2 l bulionu warzywnego

1 kg zielonych szparagów

2 duże ziemniaki

1 cebula

2 ząbki czosnku

gałka muszkatałowa

1 łyżka śmietany

sól, pieprz

słonecznik łuskany

2 łyżki masła


Sposób przygotowania:


❶ Gotuj bulion warzywny na pęczku włoszczyzny, doprawiając liściem laurowym i zielem angielskim. Dodaj pokrojonego w kostki ziemniaka.

❷ Szparagi umyj i odłam zdrętwiałe końcówki. Odetnij też główki szparagów i odłóż na bok.

❸ Na patelni rozgrzej masło i podsmaż pokrojoną drobno cebukę. Smaż aż się zeszkli i dodaj 2 wyciśnięte ząbki czosnku. Smaż ok. 3 minuty.

❹  Do gotującego bulionu dodaj łodygi szparagów i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Gotuj ok. 10 minut i dodaj główki szparagów. Gotuj kolejne 5 min aż szparagi zmiękną. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Zblenduj na gładki krem. Dodaj łyżkę śmietany i zamieszaj.

❺ Na suchej patelni podpraż słonecznik. Nałóż na talerze krem i dodaj słonecznik.


Smacznego :)



Komentarze

Popularne posty