Propozycja na obiad od A do Z - Zapiekane klopsiki z cielęciny z pomidorowym ryżem
Dzień dobry Wam!
Dzisiaj wrzucam kolejny pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Przepis ten będzie idealny na jakąś uroczystość rodzinną, ale także na co dzień dla wszystkich smakoszy. Postanowiłam tym razem wrzucić coś z cielęciną, z którą przyznam szczerze, miałam pierwszy raz do czynienia. Mięso jest bardzo delikatne, dlatego ważnym jest, aby dobrze je zrobić, żeby nie było zbyt suche.
Myślę jednak, że najważniejszą cechą tego dania jest łatwość w jego przygotowaniu. Wszystko bowiem pieczone jest razem, jako "jednonaczyniowe" danie. Ryż z warzywami w pomidorowej odsłonie doskonale podreśla smak mięsa i pasuje tu rewelacyjnie. Do tego świeży szczypiorek i danie odrazu nabiera nieco więcej charakteru!
To co? Spróbujecie?
Porcja: 6 osób
Czas przygotowania: 60 minut
Co potrzebujemy?
600 g mielonej cielęciny
2 cebule
1 jajko
4 łyżki bulki tartej
1 łyżka musztardy dijon
200 g ryżu długoziarnistego
2 ząbki czosnku
2 papryki
150 g zielonego groszku konserwowego
200 g mozzarelli
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
olej rzepakowy
świeży szczypiorek do posypania
Sposób przygotowania:
❶ Mięso przełóż do miski i dodaj 1 poszatkowaną na drobno cebulę. Następnie dodaj jajko, bułkę tartą i łyżkę musztardy. Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Uformuj z masy klopsiki,, które następnie obsmaż na rozgrzanym oleju.
❷ Następnie przygotuj ryż: ugotuj go do miękkości, ale uważaj żeby go nie rozgotować. Drugę cebulę również poszatkuj i obierz czosnek. Papryki umyj i osusz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Groszek odcedź.
❸ Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj paprykę i duś pod przykryciem do miękkości dolewając odrobinę wody przez ok. 10 minut. Dodaj ryż i groszek. Następnie dodaj koncentrat, dopraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie calość wymieszaj.
❹ Przygotuj formę do zapiekania, którą natłuść. Nałóż na samo dno ryż z warzywami, a na wierzchu poukładaj cielęce klopsiki. Posyp startą mozzarellą. Piecz w piekraniku nagrzanym do 170 stopni ok. 30 minut. Na samym końcu posyp świeżym szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz