Jaglana, dietetyczna tarta z budyniem jaglanym i owocami leśnymi
Dzień dobry Wam w ten piękny, majowy wtorek! Dziś wrzucam obiecany dużo wcześniej przepis na coś pysznego, w połączeniu z czymś baaardzo zdrowym i przede wszystkim dietetycznym. Bo przecież formę na lato trzeba zrobić, prawda? To ciasto z pewnością Wam pomoże, ponieważ nie zawiera ani grama białego cukru, a słodzone jest jedynie miodem i bananem. O mocy kaszy jaglanej nie muszę już chyba nikomu przypominać, więc po prostu zapraszam chętnych do kuchni, może się ktoś skusi?
Przepis zaczerpnęłam ze strony Motywator Dietetyczny, aczkolwiek nieco go zmodyfikowałam do własnych potrzeb. Mianowicie dodałam przede wszystkim do całości miodu, ponieważ ciasto musi być dla mnie jednak odrobinę chociaż słodkie, a bez sensu odmawiać sobie zupełnie takiej słodkiej przyjemności, prawda?
Tarta jest doskonała do popołudniowej kawki, jako coś pysznego, lekkiego i niezwykle zdrowego! Łasuchom niekoniecznie może przypaść do gustu, ale myślę, że zamiast czegoś bardzo kalorycznego, będzie wręcz idealna!
Porcja: 1 blacha tarty
Czas przygotowywania: 40 minut
Co potrzebujemy?
CIASTO
Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
pół szklanki mąki kukuiydzianej
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 łyżki oleju rzepakowego
1 jajko
1 dojrzały duży banan
1 łyżeczka proszku do pieczenia
BUDYŃ
1/2 szklanki kaszy jaglanej
3 szklanki mleka
1 łyżka masła
pół szklanki miodu
owoce leśne, truskawki lub maliny
Sposób przygotowania:
❶ Ugotowaną kaszę jaglaną zblenduj na gładką masę, a następnie dodaj mąki, proszek do pieczenia, olej i rozgniecionego na gładko banana. Wyrób ciasto w kulkę. W razie potrzeby dodaj odrobiny mąki. Wyklej formę do tarty ciastem i piecz ok. 30 minut w 170 stopniach.
❷ Następnie przygotuj budyń: w garnku zagotuj mleko i dodaj kaszę jaglaną i gotuj, aż kasza zacznie wchłaniać mleko. Dodaj masło i miód i cały czas mieszaj gotując, aż kasza mocno spęcznieje. Następnie zblenduj na gładki budyń.
❸ Ciasto wyjmij i ostudź i na dość chłodne wyłóż zrobiony budyń. Poukładaj owoce leśne i schłodź w lodówce kilka godzin.
Komentarze
Prześlij komentarz