Wielkanocne jajka z cebulowo-serowym farszem




Podrzucam Wam oto kolejny przepis na coś pysznego na wielkanocny stół. Dziś Wielki Piątek, więc w wielu polskich domach już od dzisiaj praca wre na całego. Jeżeli ktoś jeszcze szuka inspiracji na coś pysznego i niecodziennego, to na pewno znajdzie ją tutaj w postaci jajek faszerowanych nadzieniem serowo-maślano-cebulowym i zapiekanych w takiej postaci w piekarniku! Do tego świeża rzeżucha i szczypiorek, czyli najlepsi towarzysze wielkanocnych potraw i pyszności na stół gotowe.

Macie jeszcze trochę czasu, żeby kupić składniki, choć wiele z nich zazwyczaj w domach się znajduje, dlatego nie ma na co czekać i bierzcie i korzystajcie z tego wszyscy :)

Porcja: 10 porcji

Czas przygotowania: 40 minut







Co potrzebujemy?


10 jajek

cebula

50 g masła

2 łyżki śmietany 18%

50 g sera wędzonego (rolada ustrzycka)

1 łyżeczka musztardy miodowej

2 łyżki bułki tartej

sól, pieprz

pół pęczka szczypiorku

rzeżucha

Sposób przygotowania:


❶ Jajka ugotuj na twardo w osolnej wodzie z octem. Po ugotowaniu ostudź, i obierz deliktanie ze skórek. 

❷ Jajka przepołów i wyjmij żółtka, które następnie posiekaj i przełóż do osobnej miski. Białka jajek przełóż na formę do pieczenia wysmarowaną odrobiną tłuszczu.

❸ Ser wędzony zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, szczypiorek i cebulę drobno poiekaj.

❹ Na patelni rozgrzej łyżkę masła i wrzuć na rozgrzane cebulę, którą delikatnie zeszklij. 

❺ Do pokruszonych żółtek dodaj starty ser, szczypiorek, masło, bułkę tartą, śmietanę, usmażoną cebulę oraz miodową musztardę. Całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. 

❻ Farsz nakładaj w postaci lekko spłaszczonych kulek na wgłębieniach jajek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni bez termoobiegu, aż do zarumienienia farszu. 

❼ Jajka poukładaj na talerzu i udekoruj świeżą rzeżuchą.

Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty