Wielkanocne jajka z cebulowo-serowym farszem
Podrzucam Wam oto kolejny przepis na coś pysznego na wielkanocny stół. Dziś Wielki Piątek, więc w wielu polskich domach już od dzisiaj praca wre na całego. Jeżeli ktoś jeszcze szuka inspiracji na coś pysznego i niecodziennego, to na pewno znajdzie ją tutaj w postaci jajek faszerowanych nadzieniem serowo-maślano-cebulowym i zapiekanych w takiej postaci w piekarniku! Do tego świeża rzeżucha i szczypiorek, czyli najlepsi towarzysze wielkanocnych potraw i pyszności na stół gotowe.
Macie jeszcze trochę czasu, żeby kupić składniki, choć wiele z nich zazwyczaj w domach się znajduje, dlatego nie ma na co czekać i bierzcie i korzystajcie z tego wszyscy :)
Porcja: 10 porcji
Czas przygotowania: 40 minut
Co potrzebujemy?
10 jajek
cebula
50 g masła
2 łyżki śmietany 18%
50 g sera wędzonego (rolada ustrzycka)
1 łyżeczka musztardy miodowej
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
pół pęczka szczypiorku
rzeżucha
Sposób przygotowania:
❶ Jajka ugotuj na twardo w osolnej wodzie z octem. Po ugotowaniu ostudź, i obierz deliktanie ze skórek.
❷ Jajka przepołów i wyjmij żółtka, które następnie posiekaj i przełóż do osobnej miski. Białka jajek przełóż na formę do pieczenia wysmarowaną odrobiną tłuszczu.
❸ Ser wędzony zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, szczypiorek i cebulę drobno poiekaj.
❹ Na patelni rozgrzej łyżkę masła i wrzuć na rozgrzane cebulę, którą delikatnie zeszklij.
❺ Do pokruszonych żółtek dodaj starty ser, szczypiorek, masło, bułkę tartą, śmietanę, usmażoną cebulę oraz miodową musztardę. Całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
❻ Farsz nakładaj w postaci lekko spłaszczonych kulek na wgłębieniach jajek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni bez termoobiegu, aż do zarumienienia farszu.
❼ Jajka poukładaj na talerzu i udekoruj świeżą rzeżuchą.
Komentarze
Prześlij komentarz