Pizza na ziołowym spodzie z szynką długodojrzewającą, mozzarellą, rukolą i parmezanem







Przed nami majówka, która nie zapowiada się niestety pogodowo zbyt dobrze. Z utęsknieniem czekamy cały rok na pierwszego grilla, a tu lipa! Chociaż na siłe można posiedzieć przy rozgrzanym grillu i ogrzać się pod kocem dla upartych. Nie ma co się rozwodzić na ten temat, a trzeba przecież pomyśleć jak spędzić ten fajny czas! Dla smakoszy wrzucam zatem przepis na pizzę, która sprawdzi się zamiast grilla ze znajomymi na pewno, a jest do tego obłędnie przepyszna!

Przepis na samo ciasto krąży wśród moich znajomych od wielu lat, ale ja go trochę urozmaiciłam dodając do niego nieco więcej smaku w postaci ziół prowansalskich, suszonych pomidorów oraz bazylii, ponieważ w tej wersji jest dla mnie o wiele pyszniejszy! Dlatego też zostawiam Was z pomyslem na jeden z wieczorków majowych, w który możecie się dobrze najeść takimi pysznościami :*

Porcja: 1 okrągła pizza na dużą blachę

Czas przygotowania: 40 minut







 


Co potrzebujemy?


CIASTO:

pół kostki drożdży

3 szklanki mąki pszennej typ 550

szklanka ciepłej wody

2 łyżki oliwy z oliwek

1,5 łyżeczki soli

pół łyżeczki cukru

łyżka ziół prowansalskich

łyżeczka suszonych pomidorów w przyprawie 

łyżeczka suszonej bazylii


SOS POMIDOROWY:

małe opakowanie koncentratu pomidorowego

3 łyżki ketchupu

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

szczypta pieprzu ziołowego

1 łyżeczka cukru

pół łyżeczki słodkiej papryki

łyżeczka oregano 


DODATKI:

100 g szynki suszonej długodojrzewającej

150 g mozzarelli w kawałku

400 g sera gouda w kawałku

parmezan

rukola


Sposób przygotowania


❶ Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj pokruszone drożdze, wodę, oliwę z oliwek oraz sól i cukier. Następnie dodaj wszystkie zioła i dokładnie wyrabiaj ciasto do uzyskania odpowiedniej konstystencji. 

❷ Ciasto wyrób w kulkę, w razie potrzeby dodaj odrobinę mąki. Ciasto rozwałkuj na stolnicy w formie koła i przełóż na wysmarowaną odrobiną tłuszczu blachę.

❸ Koncentrat przełóż do miseczki i dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek. 

 Dodaj pozostale składniki, czyli ketchup, sól, pieprz, cukier oraz zioła. Dokładnie wymieszaj i wysmaruj sosem ciasto ułożone na blasze

❺ Zetrzyj ser gouda na tarce o dużych oczkach i wyłóż go na ciasto od pizzy posmarowane już sosem

❻ Następnie dodawaj kolejno dodatki: mozzarella, szynka dojrzewająca lub inne, jakie tylko zechcesz mieć na swojej pizzy. 

➐ Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 12-15 minut z góry na dół .

➑ Po wyjęciu pizzy posyp ją umytą rukolą oraz startym parmezanem.



Smacznego! :)





Komentarze

Popularne posty