Pizza na ziołowym spodzie z szynką długodojrzewającą, mozzarellą, rukolą i parmezanem
Przed nami majówka, która nie zapowiada się niestety pogodowo zbyt dobrze. Z utęsknieniem czekamy cały rok na pierwszego grilla, a tu lipa! Chociaż na siłe można posiedzieć przy rozgrzanym grillu i ogrzać się pod kocem dla upartych. Nie ma co się rozwodzić na ten temat, a trzeba przecież pomyśleć jak spędzić ten fajny czas! Dla smakoszy wrzucam zatem przepis na pizzę, która sprawdzi się zamiast grilla ze znajomymi na pewno, a jest do tego obłędnie przepyszna!
Przepis na samo ciasto krąży wśród moich znajomych od wielu lat, ale ja go trochę urozmaiciłam dodając do niego nieco więcej smaku w postaci ziół prowansalskich, suszonych pomidorów oraz bazylii, ponieważ w tej wersji jest dla mnie o wiele pyszniejszy! Dlatego też zostawiam Was z pomyslem na jeden z wieczorków majowych, w który możecie się dobrze najeść takimi pysznościami :*
Porcja: 1 okrągła pizza na dużą blachę
Czas przygotowania: 40 minut
Co potrzebujemy?
CIASTO:
pół kostki drożdży
3 szklanki mąki pszennej typ 550
szklanka ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
łyżka ziół prowansalskich
łyżeczka suszonych pomidorów w przyprawie
łyżeczka suszonej bazylii
SOS POMIDOROWY:
małe opakowanie koncentratu pomidorowego
3 łyżki ketchupu
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu ziołowego
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki słodkiej papryki
łyżeczka oregano
DODATKI:
100 g szynki suszonej długodojrzewającej
150 g mozzarelli w kawałku
400 g sera gouda w kawałku
parmezan
rukola
Sposób przygotowania
❶ Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj pokruszone drożdze, wodę, oliwę z oliwek oraz sól i cukier. Następnie dodaj wszystkie zioła i dokładnie wyrabiaj ciasto do uzyskania odpowiedniej konstystencji.
❷ Ciasto wyrób w kulkę, w razie potrzeby dodaj odrobinę mąki. Ciasto rozwałkuj na stolnicy w formie koła i przełóż na wysmarowaną odrobiną tłuszczu blachę.
❸ Koncentrat przełóż do miseczki i dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek.
❹ Dodaj pozostale składniki, czyli ketchup, sól, pieprz, cukier oraz zioła. Dokładnie wymieszaj i wysmaruj sosem ciasto ułożone na blasze
❺ Zetrzyj ser gouda na tarce o dużych oczkach i wyłóż go na ciasto od pizzy posmarowane już sosem
❻ Następnie dodawaj kolejno dodatki: mozzarella, szynka dojrzewająca lub inne, jakie tylko zechcesz mieć na swojej pizzy.
➐ Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 12-15 minut z góry na dół .
➑ Po wyjęciu pizzy posyp ją umytą rukolą oraz startym parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz