Pierś z kaczki w sosie miodowym z karmelizowaną cebulką




Dzień dobry!

W Wielki Tydzień witam Was przepisem na coś, co możecie śmiało przyrządzić w zbliżające się Święta Wielkanocne na rodzinny, uroczysty obiad. Otóż na świątecznym, obiednim stole może pojawić się kaczka, a właściwie pierś z kaczki, podana z pyzami, w miodowym sosie i przyozdobiona karmelizowaną cebulką, która w tym daniu tak naprawdę robi całą robotę. Do tego buraczki i voila! Prawdziwy, domowy i polski obiad gotowy! A goście oszalają z całą pewnością! To Wam gwarantuje!

Dlatego też jeżeli jeszcze zaprzątacie sobie głowę, co przygotować na obiad w drugie święto, to... już tego nie róbcie. Przepis macie przecież pod nosem ;) Ja sama przepis zapożyczyłam od Doradcy Smaku (link znajdziecie tutaj) i jest na tyle przepyszny, że musiałam go odtworzyć również u mnie, a z Wami dzielę się efektami!

Porcja: 4 osoby

Czas przygotowywania: 1,5 h







Co potrzebujemy?


4 piersi z kaczki

3 cebule

4 łyżki miodu

3 łyżki octu balsamicznego

0,5 l rosołu wołowego

3 goździki

gałka muszkatałowa

sól, pieprz

Sposób przygotowania:


❶ Piersi z kaczki dokładnie opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Oczyść z błon i nadmiaru skóry. Następnie samą skórę ponacinaj delikatnie w poprzek nożem.

❷ Każdą z piersi natrzyj solą, pieprzem oraz gałką muszkatałową i tak zamarynowane mięso schowaj do lodówki na przynajmniej pół godziny.

❸ W tym czasie przygotuj sos. W garnku wymieszaj miód i ocet balsamiczny wraz z goździkami. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatałową i zagotuj. Dolej rosół wołowy i mieszaj cały czas gotując, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 

❹ Zamaynowane piersi z kaczki usmaż na patelni zaczynając smażenie od skóry, aż do zarumienienia się mięsa. Następnie mięso odstaw do naczynia żaroodpornego i piecz w 180 stopniach ok. pół godziny, aż mięso dojdzie w środku.

❺ W tym samym czasie pokrój cebulę w piórka i przełóż na patelnię, na której było smażone mięo z kaczki. Dodaj 2 łyżki miodu i dokładnie wymieszaj, żeby cebula się skarmelizowała.

❻ Upieczone piersi z kaczki pokrój na mniejsze kawwałki i przełóż do garnka z sosem. Podgrzej chwilę, żeby mięso obtoczyło się w miodowym sosie i przełóż tak na talerze. Polej jeszcze odrobiną sosu i na wierzchu poukładaj skarmelizowaną cebulkę.

❼ Podaj z pyzami i surówką


Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty