Orzechowe crumble z owocami leśnymi
Co dzisiaj na naszym stole? Oczywiście coś pysznego! Choróbsko nas dopadło, to trzeba się jakoś odrobinę rozpieścić w te cięższe dni! A na tapecie deser na ciepło - a mianowicie owoce leśne ukryte pod chrupiącą, orzechową kruszonką. No magia! Do tego brakuje tylko kulki lodów waniliowych i voila! Niebo w gębie! Ostatnio oszalałam na punkcie tego deseru i często się u nas pojawia w kompozycji z różnymi owocami. Po prostu pychotka, dlatego muszę podzielić się z Wami tym przepisem. A jak narobiłam apetytu, to poniżej recepta :)
Porcja: 4 osoby
Czas przygotowania: 40 minut
Co potrzebujemy?
Crumble:
Szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
100 g zimnego masła
1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
odrobina soli
Nadzienie owocowe:
500 g mieszanki mrożonych owoców leśnych (maliny, truskawki, borówki i jeżyny)
2 łyżki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
❶ Owoce leśne przełóż do garnka i na małym ogniu delikatnie podgrzewaj, aż owoce zmiękną i wypuszczą wodę. Dopraw je cukrem, a następnie zagęść mąką ziemniaczaną.
❷ Na blat kuchenny przesiej mąkę, dodaj masło, cukier oraz mocno posiekane orzechy i szczyptę soli. Całość połącz dokładnie ze sobą, aż zrobią się duże grudki przypominające kruszonkę do ciasta.
❸ Przygotowane kokilki wysmaruj tłuszczem. Na spód przełóż przygotowane owoce, a na wierzchu posyp przygotowaną kruszonką.
❹ Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz ok. 40 minut lub do zarumienienia się kruszonki. Ozdób miętą lub podaj z kulką lodów waniliowych.
Komentarze
Prześlij komentarz