Orzechowe crumble z owocami leśnymi



Co dzisiaj na naszym stole? Oczywiście coś pysznego! Choróbsko nas dopadło, to trzeba się jakoś odrobinę rozpieścić w te cięższe dni! A na tapecie deser na ciepło - a mianowicie owoce leśne ukryte pod chrupiącą, orzechową kruszonką. No magia! Do tego brakuje tylko kulki lodów waniliowych i voila! Niebo w gębie! Ostatnio oszalałam na punkcie tego deseru i często się u nas pojawia w kompozycji z różnymi owocami. Po prostu pychotka, dlatego muszę podzielić się z Wami tym przepisem. A jak narobiłam apetytu, to poniżej recepta :)

Porcja: 4 osoby

Czas przygotowania: 40 minut







Co potrzebujemy?

Crumble:

Szklanka mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

100 g zimnego masła

1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich

odrobina soli


Nadzienie owocowe:

500 g mieszanki mrożonych owoców leśnych (maliny, truskawki, borówki i jeżyny)

2 łyżki cukru

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Sposób przygotowania:


❶ Owoce leśne przełóż do garnka i na małym ogniu delikatnie podgrzewaj, aż owoce zmiękną i wypuszczą wodę. Dopraw je cukrem, a następnie zagęść mąką ziemniaczaną.


❷ Na blat kuchenny przesiej mąkę, dodaj masło, cukier oraz mocno posiekane orzechy i szczyptę soli. Całość połącz dokładnie ze sobą, aż zrobią się duże grudki przypominające kruszonkę do ciasta.

❸ Przygotowane kokilki wysmaruj tłuszczem. Na spód przełóż przygotowane owoce, a na wierzchu posyp przygotowaną kruszonką. 

❹ Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz ok. 40 minut lub do zarumienienia się kruszonki. Ozdób miętą lub podaj z kulką lodów waniliowych.


Smacznego! :)


Komentarze

Popularne posty