Polędwica z mintaja w płatkach jaglanych
Dzień dobry w czwartek! Dzisiaj podsyłam Wam pomysł na pyszniiutki i zdrowy obiad. Dawno tutaj nie było żadnej rybki, a przecież nie od dziś wiadomo, że to źródło wielu wartości i witamin, i że powinno się je spożywać przynajmniej raz w tygodniu! Żeby sobie jednak urozmaicić taki obiad, postanowiłam rybę zapanierować, ale nie standardowo - mąka, jajko, bułka tarta, a tym razem w płatkach jaglanych! Dlaczego nie? Rybki wyszły soczyste w środku i bardzo chrupiące, dlatego z czystym sumieniem mogę Wam przedstawić ten przepis. No i co... życzę smacznego dnia :))
Porcja: 2 osoby
Czas przygotowania: 15 minut + 1 godzina w lodówce
Co potrzebujemy?
300 g polędwicy z mintaja
szklanka płatków jaglanych
1 duże jajko
łyżeczka pieprzu cytrynowego
łyżeczka przyprawy do ryb
sól, pieprz
3 łyżki masła
Sposób przygotowania:
❶ Ryby opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Dość mocno posól i odstaw do lodówki na min. 1 godzinę.
❷ W misce roztrzep jedno jajko, a na osobnym talerzu wumierzaj płatki jaglane z przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym i solą.
❸ Ryby obtocz najpierw w jajku, a następnie w panierce z płatków jaglanych. Smaż na rozgrzanym maśle ok. 3 minut z każdej ze stron. Na sam koniec dopraw pieprzem i solą do smaku.
❹ Podaj z surówką i pieczonymi ziemniakiami.
Komentarze
Prześlij komentarz