Polędwica z mintaja w płatkach jaglanych





Dzień dobry w czwartek! Dzisiaj podsyłam Wam pomysł na pyszniiutki i zdrowy obiad. Dawno tutaj nie było żadnej rybki, a przecież nie od dziś wiadomo, że to źródło wielu wartości i witamin, i że powinno się je spożywać przynajmniej raz w tygodniu! Żeby sobie jednak urozmaicić taki obiad, postanowiłam rybę zapanierować, ale nie standardowo - mąka, jajko, bułka tarta, a tym razem w płatkach jaglanych! Dlaczego nie? Rybki wyszły soczyste w środku i bardzo chrupiące, dlatego z czystym sumieniem mogę Wam przedstawić ten przepis. No i co... życzę smacznego dnia :))

Porcja: 2 osoby

Czas przygotowania: 15 minut + 1 godzina w lodówce





Co potrzebujemy?


300 g polędwicy z mintaja

szklanka płatków jaglanych

1 duże jajko

łyżeczka  pieprzu cytrynowego 

łyżeczka przyprawy do ryb

sól, pieprz

3 łyżki masła


Sposób przygotowania:

❶ Ryby opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Dość mocno posól i odstaw do lodówki na min. 1 godzinę.

❷  W misce roztrzep jedno jajko, a  na osobnym talerzu wumierzaj płatki jaglane z przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym i solą. 

❸ Ryby obtocz najpierw w jajku, a następnie w panierce z płatków jaglanych. Smaż na rozgrzanym maśle ok. 3 minut z każdej ze stron. Na sam koniec dopraw pieprzem i solą do smaku. 

❹ Podaj z surówką i pieczonymi ziemniakiami. 


Smacznego :)



Komentarze

Popularne posty