Pikantny krem z soczewicy i pomidorów
Wiosna za pasem, ale na dworze pomimo tego, że na szczęscie słońce o nas nie zapomina, czasem chłodniej zawieje. Dlatego powracając do domu z długich spacerów z moim synkiem, marzę jeszcze o czymś jednak rozgrzewającym i pysznym. Dlatego też, doskonałym pomysłem na szybki, i właśnie taki rozgrzewający obiad będzie zupa z soczewicy. No po prostu uwielbiam! Tym razem dodałam do niej pomidory, kumin rzymski, chilli i dopieczętowałam czosnkowymi grzankami. Wyszło coś rewelacyjnie dobrego! Na pewno na długo nie zapomnę o tej zupie i muszę zamieścić tutaj szybko przepis na nią, żebym sama mogła do niego wrócić :P. Wam również polecam z gorącym sercem, no i co... zapraszam do kuchni :)
Porcja: 6 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Co potrzebujemy?
3l bulionu warzywnego lub na mięsie
250 g czerwonej soczewicy
500 g pomidorów z puszki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki mielonego kuminu rzymskiego
1 łyżeczka chilli
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka wędzonej papryki
gałązka posiekanej kolendry
sól, pieprz ziołowy
1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
❶ Przygotuj bulion zgodnie z preferencjami, albo warzywny, albo na porcji rosołowej.
❷ Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i wrzuć cebulę. Smaż, aż się zeszkli, po czym dodaj 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i wymieszaj całość smażąc jeszcze chwilkę.
❸ Do ugotowanego i odcedzonego bulionu dodaj przepłukaną wcześniej wodą soczewicę. Dodaj również podsmażoną cebulę z czosnkiem i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut.
❹ Do garnka wrzuć pomidory z puszki wraz z zalewą i gotuj dalej kolejne 5 minut. Dopraw obficie (ok. 4 łyżeczki) solą i pieprzem ziołowym, kuminem rzymskim, chilli, słodką i wędzoną papryką. Przykryj i pogotuj ostatnie 5 minut.
❺ Na sam koniec wrzuć poszatkowaną, świeżą kolendrę i wymieszaj.
❻ Całość zblenduj na gładką masę i podaj z czosnkowymi grzankami i kolendrą.
Komentarze
Prześlij komentarz