Jajka w kokilkach ze szpinakiem i boczkiem
Hello!
Dzisiaj na tapecie śniadanie - królewsie śniadanie! Dobrze, że w tym przypadku można poddać się fantazji, trochę pocudować i jajka zaserwować w różnorodnej formie. Ja przygotowałam tym razem jajka w kokilkach. Zapiekłam je ze szpinakiem, boczkiem i aby dodać aromatu, posypałam świeżym szczypiorkiem. No miazga! Takim sytym śniadaniem można lecież dalej z tym tygodniem, ale będzie także wyśmienitą propozycją na rodzinne sobotnie lub niedzielne wspólne śniadanko! A co! Trzeba się rozpieszczać, w końcu coś nam się od życia należy, prawda? :)
Porcja: 2 osoby
Czas przygotowywania: 20 minut
Co potrzebujemy?
4 jajka
50 g świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
50 g boczku wędzonego
szczypiorek do posypania
masło
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
Sposób przygotowania:
➊ Wędzony boczek pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż chwilę na suchej patelni. Następnie odstaw na ręcznik papierowy, aby odsączyć sporą ilość tłuszczu.
➋ Szpinak dobrze opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Na tej samej patelni rozgrzej masło i wrzuć umyty szpinak. Dopraw wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem oraz gałką muszkatałową. Smaż, aż liście zwiędną.
➌ Kokilki wysmaruj masłem, do każdej włóż na spód szpinak, następnie boczek, a na sam koniec wbij dwa jajka i dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 10 minut, aż jajka się zetną.
➍ Posyp posiekanym szczypiorkiem i podaj ze świeżym pieczywem.
Komentarze
Prześlij komentarz