Jajka w kokilkach ze szpinakiem i boczkiem



Hello!

Dzisiaj na tapecie śniadanie - królewsie śniadanie! Dobrze, że w tym przypadku można poddać się fantazji, trochę pocudować i jajka zaserwować w różnorodnej formie. Ja przygotowałam tym razem jajka w kokilkach. Zapiekłam je ze szpinakiem, boczkiem i aby dodać aromatu, posypałam świeżym szczypiorkiem. No miazga! Takim sytym śniadaniem można lecież dalej z tym tygodniem, ale będzie także wyśmienitą propozycją na rodzinne sobotnie lub niedzielne wspólne śniadanko! A co! Trzeba się rozpieszczać, w końcu coś nam się od życia należy, prawda? :)

Porcja: 2 osoby

Czas przygotowywania: 20 minut







Co potrzebujemy?


4 jajka

50 g świeżego szpinaku
 
1 ząbek czosnku

50 g boczku wędzonego

szczypiorek do posypania

masło

sól, pieprz

gałka muszkatałowa


Sposób przygotowania:


➊ Wędzony boczek pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż chwilę na suchej patelni. Następnie odstaw na ręcznik papierowy, aby odsączyć sporą ilość tłuszczu. 

Szpinak dobrze opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Na tej samej patelni rozgrzej masło i wrzuć umyty szpinak. Dopraw wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem oraz gałką muszkatałową. Smaż, aż liście zwiędną.

➌ Kokilki wysmaruj masłem, do każdej włóż na spód szpinak, następnie boczek, a na sam koniec wbij dwa jajka i dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 10 minut, aż jajka się zetną.

➍ Posyp posiekanym szczypiorkiem i podaj ze świeżym pieczywem.

Smacznego! :)

Komentarze

Popularne posty