Tapioka z musem z owoców leśnych
Dzisiaj przypomnę na chwilę o ciepłych dniach lata tym oto cudownym deserem. Co prawda niestety teraz tylko mrożone owoce wchodzą w grę, ale i tak deser smakuje rewelacyjnie. A o czym mowa? Oczywiście o tapioce, ale tym razem z musem z owoców leśnych, borówkami i świeżą miętą! A co mi tam! Niech trochę ciepła wejdzie do nas chociaż tym orzeźwiającym deserkiem. W sam raz na raz! A nawet na drugie śniadanie czy niedzielny podwieczorek :)
Porcja: 4 osoby
Czas przygotowania: 30 minut
Co potrzebujemy?
Tapioka
400 g mleka kokosowego
1/2 szklanki przepłukanej taopioki
4 łyżki cukru trzcinowego
Mus z owoców leśnych
700 g mrożonych owoców leśnych (maliny, borówki, truskawki)
3 łyżki cukru
odrobina wody
pół szkalnki żelatyny
kilka listków świeżej mięty
Sposób przygotowania:
➊ W garnku zagrzej mleko kokosowe. Do gorącego wrzuć przepłukaną wcześniej tapiokę i gotuj cały czas mieszając. Dodaj cukier trzcinowy i mieszaj ok. 15 minut, do uyskania gęstej konsystencji, aż tapioka spęcznieje.
➋ Przygotuj mus z owoców leśnych: do drugiego garnka nalej odrobinę wody i wrzuć paczkę mrożonych owoców. Oddziel kilka garści mrożonych borówek, do przyoozdobienia deserków.
➌ Pozostałe mrożone owoce gotuj pod przykryciem ok. 10 minut. Dopraw cukrem do smaku, zblenduj na gładką masę i pozostaw do ostygnięcia.
➍ Żelatynę przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu i ostudź. Następnie dodaj pół szkalnki do zblendowanych owoców i powoli, dokładnie całość wymieszaj.
➎ Tapiokę przełóż do pucharków, miseczek lub foremek. Na wierzch połóż mus z owoców leśnych. Schłodź w lodówce min. 1h.
➏ Deserki przyzodób borówkami i listkami świeżej mięty.
Komentarze
Prześlij komentarz