Propozycja na obiad od A do Z - Roladki nadziewane papryką i mozzarellą z sałatką miodowo-musztardową
No dzień dobry Wam w ten deszczowy, pochmurny i niezbyt przyjemny styczniowy dzień. Za to wszystko co się dzieje niedobrego za oknem, postanowiłam nadać trochę kolorów na naszych obiadowych talerzach, serwując syty, smaczny i zdrowy posiłek. A co tym razem pojawiło się na stole? Roladki nadziewane mozzarellą i papryką podane z ziemniakami i sałatką z sosem miodowo-musztardowym. Brzmi pysznie? Tak samo smakuje! Dlatego sprzedaję Wam przepis na dzisiejszy obiad i trochę słońca na cały dzień :)
Porcja: 4 osoby
Czas przygotowania: 40 minut
Co potrzebujemy?
Roladki drobiowe
2 piersi z kurczaka
1 kulka mozzarelli
1 mała żółta papryka
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól, pieprz
olej rzepakowy
Sałatka:
1 mała główka sałaty lodowej
1 mała czerwona cebula
200 g pomidorków koktajlowych
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżka miodu
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Roladki drobiowe:
❶ Piersi z kurczaka umyj, osusz i podziel na 4 części. Rozbij na płasko i oprósz każdy kawałek solą i pieprzem.
❷ Mozzarelle i umytą paprykę pokrój w paski. Na każdym plastrze mięsa włóż po dwa lub trzy porcje sera i papryki i zwiń w ciasną roladkę. Oprósz słodką i ostrą papryką.
❸ Na patelni rozgrzej olej i smaż roladki z każdej strony na złocisty kolor ok. 4 minut. Następnie przykryj i gotuj dalej ok. 10 minut, żeby mięso doszło w środku.
Sałatka:
❶ Poszarp sałatę na mniejsze kawałki i wrzuć do miski. Cebulę pokrój w piórka, a umyte pomidorki koktajlowe przekrój na połówki, i przełóż do naczynia.
❷ Przygotuj sos mieszając oliwę z oliwek, z musztardą, miodem, octem balsamicznym oraz doprawiając solą i pieprzem.
❸ Sos połącz z warzwami w misce.
Komentarze
Prześlij komentarz