Propozycja na obiad od A do Z - Roladki nadziewane papryką i mozzarellą z sałatką miodowo-musztardową








No dzień dobry Wam w ten deszczowy, pochmurny i niezbyt przyjemny styczniowy dzień. Za to wszystko co się dzieje niedobrego za oknem, postanowiłam nadać trochę kolorów na naszych obiadowych talerzach, serwując syty, smaczny i zdrowy posiłek. A co tym razem pojawiło się na stole? Roladki nadziewane mozzarellą i papryką podane z ziemniakami i sałatką z sosem miodowo-musztardowym. Brzmi pysznie? Tak samo smakuje! Dlatego sprzedaję Wam przepis na dzisiejszy obiad i trochę słońca na cały dzień :)

Porcja: 4 osoby

Czas przygotowania: 40 minut









Co potrzebujemy?

Roladki drobiowe

2 piersi z kurczaka

1 kulka mozzarelli

1 mała żółta papryka

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

sól, pieprz

olej rzepakowy


Sałatka:

1 mała główka sałaty lodowej

1 mała czerwona cebula

200 g pomidorków koktajlowych

1 łyżka musztardy dijon

1 łyżka miodu

1 łyżeczka octu balsamicznego 

sól, pieprz

oliwa z oliwek


Sposób przygotowania

Roladki drobiowe:

❶ Piersi z kurczaka umyj, osusz i podziel na 4 części. Rozbij na płasko i oprósz każdy kawałek solą i pieprzem.
  
❷ Mozzarelle i umytą paprykę pokrój w paski. Na każdym plastrze mięsa włóż po dwa lub trzy porcje sera i papryki i zwiń w ciasną roladkę. Oprósz słodką i ostrą papryką. 
 
❸ Na patelni rozgrzej olej i smaż roladki z każdej strony na złocisty kolor ok. 4 minut. Następnie przykryj i gotuj dalej ok. 10 minut, żeby mięso doszło w środku.

Sałatka:

Poszarp sałatę na mniejsze kawałki i wrzuć do miski. Cebulę pokrój w piórka, a umyte pomidorki koktajlowe przekrój na połówki, i przełóż do naczynia.

Przygotuj sos mieszając oliwę z oliwek, z musztardą, miodem, octem balsamicznym oraz doprawiając solą i pieprzem. 

Sos połącz z warzwami w misce. 



Smacznego :))

Komentarze

Popularne posty