Krem z ciecierzycy z domowymi, ziołowymi grzankami
Powroty są jednak fajne. Stare kąty zawsze są fajne. A ja swój właśnie trochę muszę zamieść, bo przez tak długą nieobecność znacznie się zakurzył ;). Święta, święta, na głowie przeprowadzka i inne uroczystości rodzinne nie pozwoliły na skrupulatne wrzucanie przepisów. Aleeeee.... nowy rok, nowa kuchnia, nowa ja :d, a więc nowe przepisy! Ze zdwojoną siłą powracam zaczynając od przepisu na tą cudowną, super zdrową zupę-krem z ciecierzycy.
Smak wykwintny i mega delikatny. Kto taki lubi, niech próbuje koniecznie. Domowe grzanki urozmaicą całość i trochę bardziej zapełnią głodne brzuszki :)
Porcja: 6 osób
Czas przygotowywania: 40 min
Co potrzebujemy?
Krem:
1 kg gotowanej ciecierzycy
2 cebule
2 ziemniaki
1 korzeń pietruszki
3 ząbki czosnku
2 l bulionu
100 ml śmietanki 30%
gałka muszkatałowa
sól, pieprz
olej kokosowy
garść zielonej pietruszki
Grzanki:
czerstwy chleb lub bułka
oliwa z oliwek
zioła toskańskie
sól
Sposób przygotowania:
➊ Przygotuj bulion na porcji rosołowej z włoszczyzną lub bulion warzywny.
➋ Na patelni rozgrzej olel kokosowy i na rozgrzany wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż, aż cebula się pięknie zeszkli. Dodaj wycisnięty ząbek czosnku i zamieszaj.
➌ Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć na patelnie z cebulą i podsmaż całość ok. 2 minuty. Następnie wrzuć gotowaną ciecierzycę wraz z zalewą i smaż kolejne 4 minuty.
➍ Podsmażone warzywa dodaj do przygotowanego wcześniej bulionu i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut.
❺ Zupę zblenduj na gładką masę i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatałową do smaku. Pozstaw do ostygnięcia.
➐ Chleb lub bułki pokrój w większą kostkę. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sól i zioła toskańskie. Wrzuć pokrojone kostki pieczywa i dokładnie wymieszaj. Wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię i smaż, aż grzanki staną się chrupiące.
➑ Do ostudzonej zupy dodaj śmiętankę i dokładnie wymieszaj. Wlej na talerze, posyp posiekaną zieloną pietruszką i podaj z chrupiącymi grzankami.
Komentarze
Prześlij komentarz