Królewskie śniadanie - jajka zapiekane w awokado
Hello!
Nadeszła do nas ta zimna, nieszczęsna jesień, która wprowadza nas w przysłowiowego doła i "nicniechcenie". Oj tak. Dlatego trzeba sobie dogodzić. I to w tych małych rzeczach szczególnie. A więc śniadanie będzie doskonałym pretekstem żeby sobie dobrze rozpocząć dzień. A nie od dziś wiadomo, że jaki początek dnia, taka jego resztka, więc warto.
Na stole dzisiaj królewskie śniadanie, a w roli głównej jajka! Tym razem zapiekane w zdrowym i wielowartościowym awokado. Do tego świeże pieczywo, kawka i voila! Pyszne i pożywne śniadanie gotowe! Można takie przygotować dla całej rodziny, a z pewnością każdemy przypasuje. Nie tylko wygląda obłędnie, ale i również jest bardzo zdrowe i pyszniutkie!
To co? Spróbujecie? Poniżej przepis.
~Porcja: 4 osoby~
~Czas przygotowania: 15 minut~
Co potrzebujemy?
- 2 dojrzałe awokado
- 4 jajka
- sól
- pieprz
- oregano
Sposób przygotowania:
1. Awokado przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę. Wydrążamy trochę środek, ale nie do końca, tak aby zostało trochę awokado również do zjedzenia. Solimy.
2. Do środka każdej połówki awokado wbijamy jedno jajko, doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
3. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 10 minut, tak aby ścięło się białko.
4. Podajemy ze świeżym pieczywem.
i gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz