Propozycja na obiad od A do Z - Polędwica z dorsza z pesto i pomidorami oraz warzywnym risotto





Hello!

Na dzisiejszy, albo już raczej jutrzejszy obiad wrzucam propozycję dla tych, co gustują w rybach - a więc polędwicę z dorsza pieczoną z pesto, bazylią i pomidorami, podaną z warzywnym risotto. Jest to pełnowartościowy posiłek, bardzo zdrowy i przede wszystkim przepyszny. Polędwica jest najlepszą częścią ryby, ponieważ zawiera najwięcej mięsa i jest najbardziej soczysta. Mi udało się ją złapać w Lidlu, więc odrazu chwyciłam za 2 opakowania żeby przygotować obiad dla całej rodziny. W lodówce pozostała mi reszta gotowego pesto, więc wykorzystałam je do zrobienia tego dania. Oczywiście polecam przygotować własnej roboty taką miksturę, ale dla tych co czasu nie mają, gotowe też będzie wyśmienite!

~Porcja: 4 osoby~
~Czas przygotowania: 40 minut~





Co potrzebujemy?

Polędwica z dorsza:
- 2 lub 3 polędwice z dorsza
- 2 pomidory
-  100 g pesto czerwonego
- kilka listków bazylii
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła

Risotto warzywne:
- szklanka ryżu arborio
- 1 marchewka
- 1 cebula
- pół średniej cukini
- 1 szklanka bulionu
- pół łyżeczki gałki muszkatałowej
- sól, pieprz
- olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Polędwica z dorsza:
1. Dorsza myjemy i osuszamy. Zasalamy i odstawiamy na 30 minut.
2. Przygotowujemy naczynie żaroodporne i natłuszczamy je masłem. Wkładamy tam pokrojone kawałki polędwicy z dorsza. Delikatnie doprawiamy pieprzem.
3. Każdy kawałek smarujemy czerwonym pesto i na  każdym układamy plaster pomidora. 
4. Pieczemy pod przykryciem ok. 30 minut.
5. Na koniec posypujemy świeżą bazylią.

Risotto warzywne:
1. Ryż przepłukujemy.
2. Cebulę i cukinię kroimy w kostkę, a marchewkę w słupki.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pookrojoną cebulę. Chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy ryż. Całość smażymy ok. 4 minuty na małym ogniu.
4. Następnie dodajemy marchewkę i smażymy kolejne 2 minuty. Na końcu wrzucamy cukinie i dokładnie mieszamy.
5. Dolewamy bulion i gotujemy pod przykryciem bez mieszania ok. 30 minut. Dolewamy stopniowo bulion w razie potrzeby. 
6. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową i całość mieszamy.

i gotowe! Smacznego!

Komentarze

Popularne posty