Kurczak po prowansalsku z pieczonymi warzywami





Z okazji mijającego tygodnia, przed znienawidzonym przez wielu poniedziałkiem, wrzucam przepis na pyszną, prowansalską kolację. U nas co prawda danie to pojawiło się w wersji obiadowej z pieczonymi batatami, ale z dodatkiem świeżego pieczywa będzie równie dobre! Kurczak lekko obsmażony w skórze i pieczony na złocisto wraz z warzywami jest niezwykle soczysty i aromatyczny. Zdecydowanie jest to idelany pomysł na zdrową i baaardzo pożywna kolację.

Zostawiam Was zatem z tym przepisem i życzę aby kolejny tydzień był jeszcze lepszy od poprzedniego! ;)

~Porcja: 6 osób~
~Czas przygotowania: 1h~





Co potrzebujemy?

- 4 piersi z kurczaka ze skórą
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka suszonej bazylii
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół. W misce przygotowujemy marynatę: oliwę z oliwek mieszamy wraz z wyciśniętymi ząbkami czosnku, przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Wrzucamy kurczaka i obtaczamy dokładnie w marynacie. Odstawiamy. 
2. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. 
3. Paprykę kroimy w większe kawałki, cukinię w plasterki, a cebulę w piórka. Wrzucamy do miski, delikatnie polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi oraz bazylią. 
4. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i wrzucamy piersi z kurczaka. Smażymy na mocnym ogniu, aż skóra się zarumieni, ok. 5 minut z każdej strony.
5. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Na spód kładziemy paprykę, cebulę i cukinię. Na warzywach kładziemy obsmażonego kurczaka, a na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe wraz z gałązkami. 
6. Pieczemy pod przykryciem w 200 stopniach ok. 25 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy kolejne 10 minut.
7. Podajemy z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami. 

i gotowe! Smacznego!



Komentarze

Popularne posty