Łaciate brownie z nadzieniem serowym
Hello!
Za oknem już prawidziwa jesień - szaro, buro i wietrznie. Więcej czasu zdecydowanie się spędza w takie dni w ciepłym domku, popijając gorącą herbatkę. Ale coś do tego by się przydało, prawda? Ja nawet wiem co przypasuje w takie zimne popołudnia - mocno kakowe brownie z nadzieniem serowym będzie wręcz idealne! Dziecko mi zasnęło, a ja pędem do kuchni pomaszerowałam zmajstrować takie oto smakołyki. W końcu trzeba sobie jakoś umilić te mniej przyjemne dni, prawda? ;)
~Porcja: Blacha o wymiarach 28x17 cm~
~Czas przygotowania: 45 minut~
Co potrzebujemy?
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g masła
- 6 jajek
- 100 g czekolady mlecznej
- 200 g czekolady gorzkiej
- 250 g sera ricotta
Sposób przygotowania:
1. W rondlu roztapiamy masło wraz z pokruszoną czekoladą gorzką i mleczną. Odstawiamy i czekamy do wystygnięcia.
2. W misce przygotowujemy w tym czasie masę serową: 2 jajka ubijamy z 2 łyżkami cukru. Dodajemy ser i 3 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy.
3, Pozostałe jajka ubijamy z cukrem (pół szklanki) na puszystą masę. Dodajemy do tego wystudzoną masę czekoladową i ponownie mieszamy.
4. 1/2 masy czkoladowej przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Za pomocą łyżeczki nakładamy na ciasto kleksy masy serowej. Następnie wylewamy pozostałą część ciasta.
6. Pieczemy 25 minut w 190 stopniach.
i gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz